*

Market Talk

Beursblik: ECB wacht nog even met nieuwe monetaire wijzigingen

woensdag 24 januari 2018 16:58

Vooral communicatie belangrijk in komende maanden.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank zal donderdag het monetaire beleid handhaven en vermoedelijk pas later dit jaar met meer concrete aankondigingen komen over een verdere afbouw van zijn stimuleringsmaatregelen. Dit is de verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde economen en analisten.

"Wij denken niet dat de ECB haar beleidspad gaat wijzigen, maar wel al haar communicatiemiddelen in gaat zetten omdat een zwakkere euro de inflatie aanjaagt", voorspelde marktanalist Bart Hordijk van Monex in een vooruitblik.

Volgens Hordijk zal voorzitter Mario Draghi de persconferentie gebruiken om de euro naar beneden te praten. "Wat een beetje zijn handelsmerk is geworden", aldus de marktvorser. De Europese munt verhandelde woensdagmiddag rond de 1,24 dollar. Bij het vorige rentebesluit van de ECB, half december, noteerde de euro/dollar rond de 1,18.

Franck Dixmier, Global Head of Fixed Income bij AllianzGI, wees in een voorbeschouwing op het belang van communicatie door de centrale bank. "De afgelopen weken heeft een groeiend aantal vooraanstaande ECB-leden aangestuurd op een duidelijke verklaring van de ECB met betrekking tot het stoppen van het opkoopprogramma".

Dat de centrale bank het verband tussen inflatie en monetaire verruiming blijft leggen, is volgens marktstrateeg Dixmier een probleem in de communicatie van de ECB. "De centrale bank lijkt hiermee de idee te bevestigen dat de langetermijnrentes op historisch lage niveaus zullen blijven. Uiteindelijk kan dat de financiƫle stabiliteit in gevaar brengen."

Dixmier verwacht dat de ECB de markt geleidelijk zal voorbereiden op een rentestap. "De ECB zal zijn rentes waarschijnlijk tot 2019 ongemoeid laten", voorspelde de marktvorser, hoewel het opkoopprogramma van obligaties vermoedelijk al in september dit jaar stopt.

De belangrijkste rente van de ECB staat momenteel op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief is en de strafrente 0,25 procent. Verder koopt de centrale bank sinds begin dit jaar voor 30 miljard euro aan obligaties op per maand. Dat doet de ECB in elk geval tot eind september.

Markt hoopt op duidelijkheid over forward guidance

Waar beleggers donderdag en ook de komende maanden vooral naar kijken is de zogenoemde forward guidance van de ECB. Dit is een indicator voor het toekomstige verloop van het rentebeleid en het opkoopprogramma.

"De meeste aandacht zal donderdag uitgaan naar de bewoordingen in de inleidende verklaring van de ECB en dan met name de guidance voor toekomstige beleidsaanpassingen", verwachten economen van Investec Economics dan ook.

De markt rekent erop dat de forward guidance de komende maanden wordt aangepast, zeker omdat onlangs uit de notulen van de vorige vergadering bleek dat meer bestuursleden zich conservatiever opstellen over het verruimingsbeleid. "De haviken [binnen het uitvoerend bestuur van de ECB] krijgen meer macht en de duiven hebben het moeilijk", volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets. "Beleggers zullen donderdag vooral letten op elke indicatie dat de ECB op een lijn zit met de marktverwachting dat er in maart meer aankondigingen worden gedaan", voorziet Aslam.

Ook economen van Morgan Stanley rekenen erop dat er in maart nieuwe aankondigingen worden gedaan. Het QE-programma loopt vermoedelijk definitief af in september en de rente wordt voor het eerst in maart 2019 verhoogd, denken de marktvorsers van de Amerikaanse bank. Collega's van het Zwitserse UBS stellen een renteverhoging uit tot de zomer van 2019.

De ECB maakt donderdag om 13:45 uur zijn rentebesluit bekend. Om 14:30 uur zal voorzitter Mario Draghi een toelichting geven.

"Donderdag weten we het; laten markten zich afbluffen door de ECB, of heeft het Draghi-effect definitief haar kracht verloren?", aldus marktanalist Bart Hordijk van Monex.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 24, 2018 10:58 ET (15:58 GMT)