*

Market Talk

Beursblik: Fed doet rentebesluit schriftelijk af

dinsdag 30 januari 2018 10:26

Laatste keer Janet Yellen.

(ABM FN-Dow Jones) Het rentebesluit van de Federal Reserve wordt woensdag vermoedelijk een weinig spannende aangelegenheid waarbij geen wijzigingen worden voorzien in het monetaire beleid. Dit verwachten door ABM Financial News geraadpleegde economen.

"Het is wat betreft de kans op een renteverhoging vooral een schriftelijke afhandeling, zeker na de verhoging in december en het feit dat dit het laatste rentebesluit is met Janet Yellen als voorzitter", schreef marktanalist Craig Erlam van Oanda in een vooruitblik. De markt zal bij de schriftelijke toelichting van het beleidscomité vooral letten op nieuwe inzichten in de groei en inflatie-ontwikkeling na de recent doorgevoerde belastinghervormingen in Amerika, verwacht marktvorser Erlam.

In december 2017 verhoogde de Fed de rente met 25 basispunten naar de huidige bandbreedte van 1,25 tot 1,50 procent. Voor dit jaar gaat de Federal Open Market Committee (FOMC) uit van drie renteverhogingen van elk 25 basispunten.

Volgende renteverhoging in maart

De markt verwacht in het algemeen dat de rente in maart opnieuw omhoog gaat. "De recente stijging van de inflatie zal hiertoe de aanzet zijn", denken economen van Investec Economics. "Echter, de FOMC zal renteverhogingen dit jaar nog steeds voorzichtig benaderen", aldus de marktvorsers, die wijzen op een ongewisse factor, namelijk hoe de Fed en de nieuwe voorzitter Jerome Powell om zullen gaan met de recente stijging van de Amerikaanse obligatierentes. Hierdoor vervlakt de yieldcurve, zoals de spread tussen twee- en tienjarige Treasury rentes. Wanneer die negatief wordt, dan zou er historisch gezien kans zijn op een recessie. Wanneer een centrale bank de rente te snel verhoogt, zou de yieldcurve negatief kunnen worden.

Investec rekent voor 2018 op twee renteverhogingen dit jaar: een in de eerste jaarhelft en een in de tweede.

Morgan Stanley verwacht dat het rentebesluit van woensdag een nonevent wordt, met "weinig verrassingen in de toelichting", aldus de economen van de Amerikaanse zakenbank.

"Het meest recente Beige Book suggereert dat de Fed de economische groei als solide beschouwt. Bovendien kende de detailhandel een sterk feestdagenseizoen en eindigden het consumenten- en ondernemersvertrouwen in 2017 op of rond recordniveaus. Dus mocht de verklaring van de FOMC woensdag wat havikachtig overkomen, dan is dat omdat de economische data sterk zijn", aldus Morgan Stanley, dat rekent op drie renteverhogingen in 2018: in maart, juni en september.

Economen van het Zwitserse UBS gaan mee in dit scenario maar verwachten de derde renteverhoging in december in plaats van september.

De Fed maakt het rentebesluit woensdagavond om 20:00 uur bekend.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 30, 2018 04:26 ET (09:26 GMT)