*

Market Talk

Beursblik: solvabiliteit Aegon meevaller

donderdag 15 februari 2018 11:12

ING voorziet meer dividend uit VS na belastinghervorming.

(ABM FN-Dow Jones)De solvabiliteit van Aegon is in het vierde kwartaal verrassend gestegen met 7 procentpunt, ondanks een negatieve impact van de Amerikaanse belastinghervorming. Dat stelde ING donderdag in een rapport.

De meevallende solvabiliteit is volgens Aegon te danken aan de goede operationele resultaten en acties van het management, hoewel niet duidelijk was welke stappen daarvoor werden gezet. De Amerikaanse belastingverlaging en marktbewegingen hadden een negatieve impact op de balanspositie.

De belastingverlaging in de VS zal wel het onderliggende nettoresultaat van Aegon vanaf dit jaar met zo'n 8 procent laten stijgen, terwijl de jaarlijkse kapitaalaanwas met een slordige 85 miljoen euro stijgt. Vooralsnog zal Aegon geen extra dividend vanuit Amerika doorsluizen naar de groep, maar op de middellange termijn ziet analist Albert Ploegh van ING daar wel ruimte voor.

Door de belastingverlaging kan dit jaar of volgend jaar het vereiste kapitaal stijgen. De RBC-ratio viel na het vierde kwartaal echter beduidend hoger uit dan verwacht op 472 procent, waar ING rekende op 420 procent. Daarom durft Aegon nu al te zeggen dat die buffer hoe dan ook boven het gewenste niveau van 400 procent blijft.

Bij de bijzondere posten wees Ploegh nog op een voorziening van 85 miljoen euro voor een mogelijke schikking in een onderzoek door de Amerikaanse beurswaakhond SEC naar fouten in modellen die Aegon hanteerde. Ook was er een last van 100 miljoen als gevolg van de aanpassing van modellen voor levensverzekeringen en vaste lijfrentes. Dit soort modelaanpassingen doet Aegon meestal in het derde kwartaal.

ING heeft een Houden advies met een koersdoel van 5,50 euro. Het aandeel Aegon noteerde donderdag 3,8 procent hoger op 5,62 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 15, 2018 05:12 ET (10:12 GMT)