*

Market Talk

Beursblik: ECB zal hinten op verkrapping beleid

woensdag 7 maart 2018 16:38

Markt verwacht kleine aanpassing in forward guidance.

(ABM FN-Dow Jones)De Europese Centrale Bank zal zijn monetaire beleid donderdag vermoedelijk handhaven, maar wel de deur open zetten naar een verkrapping van de kwantitatieve verruimingsmaatregelen (QE) later in het jaar. Dit is de verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde economen.

De belangrijkste rente van de ECB staat momenteel op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief is en de strafrente 0,25 procent. Verder koopt de centrale bank sinds begin dit jaar voor 30 miljard euro aan obligaties op per maand. Dat doet de ECB in elk geval tot eind september.

Waar beleggers donderdag vooral naar kijken is de zogenoemde forward guidance van de ECB. Dit is een indicator voor het toekomstige verloop van het rentebeleid en het opkoopprogramma.

"De ECB zal tot juni wachten voordat het eind van QE wordt aangekondigd. Maar de eerste stap wordt donderdag gezet door het aanpassen van de forward guidance op het punt dat QE kan worden verhoogd wanneer dit nodig is", verwachten economen van Bank of America Merrill Lynch.

Economen van UBS delen die mening. "De forward guidance zal op zijn minst worden besproken en wellicht wordt de vermelding om QE verder te verruimen geschrapt mits de financiƫle omstandigheden ondersteunend blijven. Mocht de ECB hiervoor kiezen, dan geeft dit steun aan de euro", voorspelt de Zwitserse bank. De Europese munt verhandelde woensdagmiddag op 1,2409 dollar.

Volgens Franck Dixmier, Global Head of Fixed Income bij Allianz Global Investors, is het vooral van belang dat de ECB de markt gaat voorbereiden op een verkrapping van het monetaire beleid. "De ECB zal duidelijk maken dat het de voortzetting van QE niet langer laat afhangen van de inflatie. Tegen de zomer zou er dan een stappenplan moeten zijn om QE geleidelijk uit te faseren", aldus de marktvorser, die verwacht dat het vertrouwen van de ECB in de economie van de eurozone alleen maar verder toe zal nemen de komende tijd.

"Tegen volgend jaar denken we dat de ECB zoveel vertrouwen in de Europese economie zal hebben, dat het de rente een paar keer verhoogt, zelfs als de inflatie zoals verwacht ver onder de ECB-doelstelling blijft. Beleggers lijken het daarmee eens: de markten anticiperen ten langen leste op een eerste renteverhoging tegen april 2019", aldus Dixmier.

Nieuwe economische ramingen en inflatieverwachtingen

Naast het rentebesluit komt de ECB donderdag met nieuwe economische ramingen en inflatieverwachtingen. Die zullen vermoedelijk niet veel anders zijn dan in december, toen voor 2018 werd gerekend op een groei van 2,3 procent en een inflatie van 1,4 procent.

"De groei en inflatie zal op de middellange termijn mogelijk licht neerwaarts worden bijgesteld op basis van de ontwikkeling van de euro en de olieprijs", aldus economen van Morgan Stanley. Drie maanden geleden ging de ECB voor 2019 uit van een economische groei van 1,9 procent en een inflatie van 1,5 procent, die vervolgens in 2020 oploopt naar 1,7 procent. De ECB streeft naar een prijsstabiliteit van rond, maar net onder 2 procent.

Het rentebesluit van de ECB wordt donderdagmiddag om 13:45 uur bekendgemaakt, gevolgd door een toelichting van voorzitter Mario Draghi om 14:30 uur.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 07, 2018 10:38 ET (15:38 GMT)