*

Market Talk

Beursblik: Fed verhoogt rente

dinsdag 20 maart 2018 12:14

Dot plot moet duidelijkheid geven over resterende verhogingen in 2018.

(ABM FN-Dow Jones)De Federal Reserve zal zijn belangrijkste rente woensdagavond vermoedelijk met 0,25 procentpunt verhogen. Dit is de verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde economen. De federal funds rate staat sinds december vorig jaar vast in een bandbreedte van 1,25 tot 1,50 procent.

"Een renteverhoging is vrijwel ingeprijsd en de focus ligt woensdag dan ook op de zogenoemde dot plot van de Fed", volgens econoom James Knightley van ING.

Tot nu toe ging het Federal Open Market Committee (FOMC) uit van drie renteverhogingen van elk 25 basispunten in 2018, waarvan die van aanstaande woensdag de eerste zou zijn. In 2019 en 2020 zou de rente twee keer worden verhoogd, was de verwachting in de dot plot die in december werd gepubliceerd.

"Er zal veel aandacht zijn voor de impact van de Amerikaanse belastinghervormingen op de toekomstige groei in de VS. Hoe dit zich vertaalt in de dot plot is waar het deze week vooral om draait", voorspellen marktanalisten van Rabobank.

"Na de verklaring van de kersverse voorzitter Jerome Powell voor het Amerikaanse Congres in februari zijn de verwachtingen toegenomen dat het er weleens vier [verhogingen] kunnen worden", concludeert ING. Powell sprak in zijn hoorzitting over het monetaire beleid van de Fed over een solide economische groei en een robuuste arbeidsmarkt. Rabobank wijst erop dat de markt ook benieuwd zal zijn naar de communicatiestijl van Powell. "Er zal veel waarde worden gehecht aan zijn interpretatie van de economische outlook en hoe hij omgaat met het gegeven dat de Fed nog een weg te gaan heeft voor zijn inflatiedoel is bereikt."

Beleidscomité neigt meer richting haviken

Iets dat ook niet onbelangrijk is, is dat de dot plot de opvattingen van alle Fed-officials weergeeft, niet alleen van de beleidsmakers met stemrecht, aldus Knightley van ING. De samenstelling van de stemmers neigt dit jaar meer de kant van de havikken op, omdat duiven Neel Kaskari en Charles Evans geen stemrecht hebben. "Daarom zijn wij van mening dat de Fed de rente dit jaar vier keer zal verhogen", voorspelt de econoom.

Rabobank ziet juist een risico dat de Fed zichzelf daarmee mogelijk voorbij loopt. Hoe sneller het monetaire beleid wordt genormaliseerd, hoe groter de kans op een zogenoemde inverse yieldcurve; het rendement op kortlopende leningen is dan hoger dan dat op langlopende obligaties. "Zeker wanneer de daadwerkelijke inflatie achterblijft bij de doelstelling van de Fed [van 2 procent]", aldus Rabobank, dat erop wijst dat een inverse yieldcurve historisch gezien een van de beste indicatoren is gebleken voor een recessie op de korte tot middellange termijn. Een inverse yieldcurve zou dan ook slecht zijn voor het marktvertrouwen en de Fed dwingen om het normaliseren van het beleid te temporiseren. "Daarom verwachten we nog steeds drie verhogingen dit jaar: in maart, juni en september", aldus de economen.

Voor de dollar zal de ingeprijsde renteverhoging van woensdag vermoedelijk weinig verschil maken, verwacht valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO. "Mocht de begeleidende verklaring aangeven dat er waarschijnlijk nog drie renteverhogingen van 25 basispunten zullen komen [dus totaal vier in 2018] dan zal de dollar iets in waarde kunnen stijgen", aldus de valutaspecialist. Dinsdag verhandelde de euro/dollar op 1,2310.

De Federal Reserve maakte woensdagavond om 19:00 uur het rentebesluit bekend, samen met de nieuwe dot plot en nieuwe groeiramingen en inflatieverwachtingen. Een half uur later begint Jerome Powell aan zijn eerste officiële persconferentie als voorzitter van de Fed.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 20, 2018 07:14 ET (11:14 GMT)