*

Market Talk

Beursblik: aandacht voor onderliggende groei bij Arcadis

woensdag 18 april 2018 15:13

NIBC wijst op valutaire tegenwind.

(ABM FN-Dow Jones) De aandacht bij de resultaten van Arcadis gaat onder andere uit naar de autonome omzetgroei en de ontwikkeling van marges, maar ook naar de financiële gezondheid die recent in twijfel werd getrokken.

Het worden de eerste resultaten die de net benoemde CFO Sarah Kuijlaars kan presenteren. Zij verving Renier Vree die per 1 maart is vertrokken. De benoeming van een nieuwe CFO is de eerste grote aanstelling onder leiding van topman Peter Oosterveer die vorig jaar aan het roer kwam te staan en Arcadis weer uit het dal moet krijgen na een aantal lastige jaren.

Oosterveer heeft tevens het bestuur vereenvoudigd om zo de beslissingskracht te vergroten.

Analist Edwin de Jong van NIBC kijkt naar een aantal zaken bij de kwartaalresultaten. In de eerste plaats is hij benieuwd naar de onderliggende groei. "De vraag is of de organische groei doorzet en hoe de onderliggende marges zich ontwikkelen." In het voorgaande vierde kwartaal daalde de netto-omzet nog steeds, maar was autonoom sprake van een groei met 3 procent. De Jong rekent voor de eerste drie maanden op een even grote groei.

De analist houdt rekening met flinke valutaire tegenwind als gevolg van de lagere dollar in het kwartaal.

De resultaten over het vierde kwartaal werden over het algemeen positief ontvangen. De weg omhoog lijkt te zijn gevonden concludeerden sommigen. Analist Quirijn Mulder van ING sprak van solide resultaten en het uitblijven van grote teleurstellingen, waarbij het concern in lijn met zijn beleggersdag de focus op autonome groei en op margeverbetering in de komende jaren nog eens herhaalde.

Het advies- en ingenieursconcern liet zich positief uit over de marktverwachtingen voor dit jaar en zei een verbetering van de omzet en de operationele marge conform de eerder gemelde strategische doelstelling te verwachten.

De meningen zijn enigszins verdeeld onder de kenners. ING en NIBC hebben een koopadvies, maar KBC Securities houdt het op Houden en ABN AMRO heeft een verkoopadvies op het aandeel.

De koers van Arcadis kreeg eind maart een flinke tik, na een rapport van analist Philip Ngotho van ABN AMRO. De analist stelde dat er financiële risico's zijn verbonden aan het Braziliaanse onderdeel Alen, waarin Arcadis een belang van iets minder dan 50 procent in heeft. Het bedrijf staat garant voor leningen van 80 miljoen euro aan Alen. Bovendien heeft het internationale advies- en ingenieursconcern ook nog een aandeelhouderslening van 27 miljoen euro aan de Brazilianen verschaft.

Arcadis wil Alen verkopen, maar dat zal volgens Ngotho nog niet zo gemakkelijk zijn omdat het bedrijf grote verliezen leidt en veel schulden heeft. "We zien een aanzienlijk risico dat het bedrijf moet afschrijven op Alen en een deel van de schuldenlast moet terugbetalen bij verkoop", schreef Ngotho. Mocht Arcadis helemaal geen koper kunnen vinden dat zijn de financiële consequenties nog groter en kunnen volgens ABN AMRO zelfs de bankafspraken in het geding komen.

Het is afwachten of Arcadis informatie zal verschaffen over Alen met de resultaten over het eerste kwartaal.

Analisten zullen bovendien, net als in de voorgaande kwartalen, aandacht hebben voor de stand van zaken met betrekking tot het werkkapitaal. De financiële gezondheid kwam onder druk te staan doordat vooral grote klanten uit het Midden-Oosten hun rekeningen niet betaalden. Hoewel het werkkapitaal is verbeterd, is er nog steeds een aanzienlijke post met openstaande rekeningen waarvan het de vraag is of ze ooit betaald worden.

De Jong van NIBC wees ook de ontwikkeling van de markten waarin Arcadis actief is, waarbij hij voornamelijk benieuwd is naar de belangrijke Noord-Amerikaanse markt en Brazilië.

Arcadis maakt woensdag voorbeurs resultaten bekend.

Op een groen Damrak steeg het aandeel Arcadis woensdag 1,7 procent tot 17,00 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 18, 2018 09:13 ET (13:13 GMT)