Market Talk

Beursblik: Moody's geeft Prosus Baa3 kredietstatus

(ABM FN-Dow Jones) Moody's geeft beursnieuweling Prosus een Baa3 kredietwaardigheid met een stabiele outlook. Dit meldde de Amerikaanse kredietbeoordelaar maandag.

De eerdere rating voor Naspers werd geschrapt omdat de activiteiten van het bedrijf nu vrijwel allemaal onder Prosus vallen, aldus Moody's.

De toegekende kredietrating aan Prosus weerspiegelt volgens Moody's de mondiale status van het bedrijf met leidende marktposities en een staat van dienst binnen opkomende markten.

Ook over het sterke liquiditeitsprofiel van Prosus is Moody's te spreken, waaronder de netto kaspositie.

Daar staan als potentiële risico's tegenover dat zogeheten 'bolt-on' overnames problemen op bijvoorbeeld het vlak van integratie met zich mee kunnen brengen. Daarbij is het Tencent dat de meeste waarde creëert binnen de portefeuille van Prosus.

Ook de blootstelling aan opkomende markten zou een risico kunnen zijn, aldus Moody's, net als de complexe eigendomsstructuur. Dit laatste zou voor onduidelijkheid kunnen zorgen betreffende de dividenduitkering.

Overname Just Eat

Over de voorgenomen overname van het Britse Just Eat door Prosus, zegt Moody's dat de hevige concurrentie als ook de steeds weer veranderende bedrijfsmodellen binnen de maaltijdbezorgingsbranche risico's met zich meebrengen.

Prosus bracht in oktober een bod uit op Just Eat en concurreert daarmee met het Nederlandse Takeaway.com, dat in juli aankondigde zijn Britse sectorgenoot over te willen nemen. Just Eat steunt het bod van Takeaway.

Mocht het toch tot een overname van Just Eat door Prosus komen, dan kan laatstgenoemde de financiële risico's dragen, aldus Moody's, vanwege de sterke balans en robuuste liquiditeit.

Het aandeel Prosus noteerde maandag 2,3 procent lager op 60,42 euro.