Market Talk

Beursblik: patentzaak brengt verkoop Fugro's Seabed in gevaar

(ABM FN-Dow Jones) Een nadelig besluit over patentinbreuk waarbij Fugro’s joint venture Seabed Geosolutions is betrokken, kan het desinvesteren van de joint venture door de Nederlands bodemonderzoeker in gevaar brengen. Dit schreef ING dinsdag in een analistenrapport.

Seabed wordt beschuldigd van patentinbreuk door Magseis Fairfield maar beargumenteerde dat de zogeheten Manta-technologie van het Noorse bedrijf niet valide is. Het Amerikaanse Patent Trial and Appeal Board (PTAB) wees die argumenten onlangs af. Verder lopen er nog drie andere claims over patentinbreuk tegen Seabed en ING verwacht dat Magseis een rechtszaak hierover doorzet vanwege gederfde winsten en royalty's.

"Dit betekent niet alleen dat er een goede kans is dat Seabed na slepende rechtszaken voor deze patentschendingen moet betalen, maar belangrijker nog, dat de geplande desinvestering van Seabed door Fugro voor een bepaalde periode van tafel is", aldus analist Quirijn Mulder.

Dat helpt volgens Mulder niet de pogingen van Fugro om zijn

balans te herstellen met de opbrengst van een desinvestering van Seabed. "Potentiële kopers zullen wachten tot dit is opgelost", voorspelt de analist van ING.

ING heeft een koopadvies op Fugro en een koersdoel van 11,00 euro. Het aandeel noteerde dinsdagochtend 0,5 procent in de plus op 8,37 euro.