Market Talk

Beursblik: OPEC overtuigt niet

(ABM FN-Dow Jones) De OPEC heeft samen met haar partners afgelopen vrijdag besloten het bestaande olieproductieakkoord aan te passen, maar overtuigde daarmee niet. Dit stelde econoom Hans van Cleef van ABN AMRO donderdag.

Het bestaande akkoord om de olieproductie te beperken met 1,2 miljoen vaten per dag werd opgehoogd met nog eens 503.000 vaten naar een productieverlaging van 1,703 miljoen vaten per dag en zal begin maart worden geëvalueerd.

"Nu lijkt deze headline goed nieuws voor de oliemarkt. Lagere productie om stabiliteit te bewerkstelligen zou moeten leiden tot een balans tussen de mondiale vraag en aanbod, en daarmee de prijs rond het huidige niveau of iets hoger te houden", aldus Van Cleef.

Toch zijn er volgens hem twee belangrijke kanttekeningen te maken.

In de eerste plaats heeft de OPEC volgens de econoom de afgelopen maanden al aanzienlijk minder geproduceerd dan was afgesproken.  

"Toch kwam het echte nieuws pas na de vergadering", aldus de econoom. "De nieuwe energieminister van Saoedi-Arabië prins Abdulaziz bin Salman gaf aan dat het koninkrijk bovenop het bestaande nieuwe productiequota haar ‘over-compliance’ van 400.000 vaten per dag zal blijven handhaven. Met andere woorden: doordat Saoedi-Arabië haar productie extra zal blijven verlagen bovenop de gemaakte afspraken komt het netto-productieverlagingsakkoord van OPEC+ niet uit op 1,7 miljoen maar op 2,1 miljoen vaten per dag."

Het tweede opvallende punt is het feit dat de OPEC+ alliantie er blijkbaar niet in geslaagd is om de productie gezamenlijk officieel verder te verlagen. "Dit bewijst de verschillen van inzicht en het gebrek aan samenhang binnen de organisatie", aldus Van Cleef.

Volgens de econoom blijft het aanbod ruim, terwijl de vraagzijde verder onder druk komt.