Market Talk

Beursblik: banengroei VS valt tegen maar is geen sof

(ABM FN-Dow Jones) De banengroei met 145.000 in de Verenigde Staten in december valt tegen, maar is nog geen reden tot echte zorg, ofschoon de industrie over de maand 12.000 banen inleverde.

"Er is een nuance nodig ten opzichte van de groei in november, toen met 256.000. Daar moet je eigenlijk de terugkeer van 46.000 werknemers bij General Motors waar eerder werd gestaakt van afhalen. Dat impliceert over november eigenlijk een banengroei met 210.000", zo rekende marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdag voor. 

Marey verklaarde vrijdag de groei van het gemiddeld uurloon op maandbasis met 0,03 dollar uit de omstandigheid dat momenteel vooral laagopgeleiden de gang naar de arbeidsmarkt maakt en werkgevers niet bereid zijn stevig lonen in het vooruitzicht te stellen, omdat er ook nog moet worden bijgeschoold.

Het rapport is nog geen reden zorg over het vermogen van de markt om het aanbod op te vangen, maar op een termijn van maanden verwacht Rabobank wel meer signalen van verzwakking, mede omdat de industrie taant. De bouw deed het gezien de tijd van het jaar wel goed met een groei met 20.000 banen.

De euro noteerde vrijdag 1,1101 dollar, een nagenoeg vlakke koers.