beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Market Talk

Beursblik: oliedienstverleners kwetsbaar

(ABM FN-Dow Jones) Het conflict tussen Saoedi-Arabië en Rusland zal verstrekkende gevolgen hebben voor de oliesector en dienstverleners aan die industrie, vooral als de olieprijs lang op 30 dollar blijft staan en het probleem niet binnen enkele weken is opgelost. Dat stelden analisten van ING maandag.

Dienstverleners aan de olie-industrie zijn kwetsbaar, omdat de markten nog niet volledig zijn hersteld van de vorige crisis, terwijl de balansen van de bedrijven zwakker zijn dan vier jaar geleden.

De analisten adviseren daarom zeer voorzichtig te zijn met beleggen in individuele bedrijven in deze sector in de Benelux.

ING ziet overeenkomsten met 2016, toen de olieprijs ook onder 30 dollar zakte en oliedienstverleners afhankelijk bleven van investeringen door de grote olieconcerns. Hun buffers zijn echter nu afwezig, terwijl banken liever groene investeringen doen en bij voorkeur geen fossiele brandstoffen financieren.

Voor SBM Offshore voorziet ING geen impact tot het einde van het boekjaar, omdat de lopende projecten doorgaan, terwijl het Braziliaanse Petrobras blijft investeren en zal proberen te profiteren van de lagere prijzen, als dat haalbaar is. Ook Exxon zal doorgaan met de projecten voor de kust van Guyana waar SBM Offshore inkomsten uit haalt. Ook voor de divisie Turnkey voorziet ING slechts marginale impact.

Voor Fugro geldt dat de focus is verschoven van olie naar wind en dat zal het bedrijf helpen om de benodigde kasstroom te genereren. Wel is er risico dat er meer concurrentie komt op de Noordzee, omdat rivalen naar andere inkomstenbronnen zullen zoeken nadat de investeringen door olie- en aardgasbedrijven opdrogen. Vanaf de tweede helft van 2020 zou dat zichtbaar kunnen worden.

Core Laboratories zal serieus geraakt worden bij een olieprijs van 30 dollar, omdat het bedrijf afhankelijk is van productieverbetering bij oliewinning op het Amerikaanse vasteland. Deze bedrijven, die schalieolie en schaliegas produceren, zullen meteen gaan bezuinigen, denken de analisten van ING. Marges in de dubbele cijfers kunnen ze bij Core Lab daarom vergeten.

Royal Dutch Shell zal zeker lijden onder de lagere olieprijs. Met een olieprijs rond 55 à 60 dollar per vat kon Shell rekenen op een kasstroom van 40 miljard dollar, maar op 30 dollar zal dat 15 miljard dollar minder worden. Het dividend lijkt niet in gevaar, maar de aandeleninkoop van 1 miljard dollar kan wel worden stopgezet, denkt ING. Ook zullen de investeringen omlaag moeten.

ING heeft een Houden advies voor Shell, met een koersdoel van 30 euro. Het aandeel stond maandag 14 procent lager op 15,89 euro, na een eerdere daling van meer dan 20 procent.

Voor Fugro en SBM Offshore staat er nog een koopadvies met koersdoelen van respectievelijk 12,80 en 20,00 euro.  Fugro werd maandag 16,0 procent goedkoper en SBM Offshore 12,9 procent.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: SBM Offshore

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium