Market Talk

Beursblik: stijging kredietverliezen Nederlandse banken onvermijdelijk

(ABM FN-Dow Jones) De maatregelen die de Nederlandse overheid vorige week heeft genomen zullen de zware impact voor bedrijven verzachten nu de economie grotendeels tot stilstand is gekomen vanwege de corona-uitbraak. Dit schreven analist van Moody's dinsdag in een rapport.

Het verlicht iets van de liquiditeitsproblemen voor bedrijven en voorkomt een sterke stijging van het aantal faillissementen, volgens de analisten.

Dit komt ook de leenboeken van banken ten goede, maar een stijging van de kredietverliezen lijkt onvermijdelijk en de omvang ervan zal afhangen van de duur van de coronacrisis, aldus Moody's.

Ook de winstgevendheid van Nederlandse banken zal worden geraakt door een forse afname van de leenactiviteit en aanzienlijke dalingen van fees en commissies.

Volgens Moody's heeft het verlagen van de buffereisen door De Nederlandsche Bank niet direct meer nut, want Nederlandse banken hebben sterke kapitaalbuffers en zijn goed gepositioneerd om bijvoorbeeld meer kredietverliezen op te vangen zonder dat ze daarmee de kapitaalregels breken.

De maatregel zal wel een effectieve verlichting opleveren voor banken bij een langdurige crisis, aldus de analisten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: ABM Financial News