beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Market Talk

Beursblik: verhuurders moeten om tafel met brutale retailers

(ABM FN-Dow Jones) Hoewel grote winkelketens die aankondigen geen huur meer te betalen zich brutaal opstellen, zal er toch een oplossing moeten komen tussen de partijen, omdat ze van elkaar afhankelijk zijn. Dat zegt analist Herman van der Loos van Bank Degroof Petercam maandag tegen ABM Financial News.

Verschillende grote huurder als H&M en Adidas zouden hun huurbetalingen willen opschorten. 

Volgens Van der Loos is het wel terecht om onderscheid te maken tussen kleinere winkelbedrijven die in liquiditeitsproblemen komen nu ze niets meer verkopen door coronamaatregelen, en grotere retailconcerns, die beter tegen een stootje kunnen. Grote internationale ketens "zoals H&M of Decathlon kunnen die huur nog wel betalen en proberen vooral te onderhandelen", meent de analist.

Wat het complex maakt voor de verhuurders is dat winkels in Nederland niet verplicht zijn om te sluiten, zoals in België wel het geval is. De beslissing van een winkel om te sluiten is dus vrijwillig: bedrijven kunnen dit laten afhangen van hoe goed een bepaalde locatie blijft draaien. Van der Loos begrijpt dus wel dat verhuurders van hun winkeliers graag eerst de cijfers zien van huurders, alvorens tot een overeenkomst te komen.

Om de liquiditeitsproblemen op te vangen, staan verhuurders inmiddels toe dat de huur niet drie maanden vooruit hoeft te worden betaald, maar maandelijks, merkte Van der Loos op.

Ook stellen banken zich soepeler op, door de mogelijkheid voor een aflossingsvrije periode van zes maanden. De Nederlandse bankenvereniging NVB roept wel verhuurders en huurders op om samen een oplossing te bieden voor acute liquiditeitspproblemen.

Gevoeligheid voor corona

Welke vastgoedfondsen het meest geraakt worden door het coronavirus, is moeilijk te zeggen, maar Van der Loos denkt dat fondsen met veel winkelcentra en high street shops relatief gevoelig zijn, terwijl vastgoedbedrijven met meer lokale buurtwinkels en meubelboulevards nog relatief veerkrachtig zullen zijn. Plekken waar het minder druk is en waar spullen kunnen worden afgehaald kunnen nog beter blijven verkopen bij de huidige maatregelen dan winkelcentra en winkelstraten, die veel leger blijven nu alle eettentjes gesloten zijn.

Een bedrijf als Unibail-Rodamco-Westfield, dat het accent legt op winkelcentra met entertainment en restaurants, wordt daardoor relatief hard getroffen, meent Van der Loos.

Er zijn overigens geen Nederlandse vastgoedfondsen die investeren in meubelboulevards, merkte Van der Loos op. "Dat is eigenlijk wel bizar."

Het kleinere Retail Estates, dat naast een notering in Brussel ook verhandeld wordt op de Amsterdams beurs, is was dat betreft relatief beschermd voor de coronacrisis, volgens de analist. Het aandeel is sinds begin dit jaar wel fors gedaald, van ongeveer 84 euro naar 46 euro.

Van der Loos wees op de beurswaarde van aandelen als Vastned en Wereldhave. Waar de waardering van deze bedrijven eerder nog een veelvoud was van die van Belgische aandelen, is nu het omgekeerde het geval. "Het zijn kabouters geworden."

De waardering van Wereldhave ging van 20 euro naar 6,70 euro sinds eind vorig jaar. Unibail-Rodamco daalde sinds begin dit jaar van 140 euro naar minder dan 52 euro.

Vastgoedsegmenten die minder hard getroffen worden dan retail zijn logistiek en zorg. Ook in logistiek zitten Nederlandse beursgenoteerde vastgoedbedrijven echter weinig, zegt Van der Loos, die daarentegen bijvoorbeeld wijst op de Belgische bedrijven WDP en Montea. Het aandeel van Montea is sinds begin dit jaar niet in waarde gedaald op Euronext Brussel. WDP, voluit Warehouses De Pauw, noteert evenmin veel lager dan begin januari.

Care Property is actief in zorgvastgoed in Nederland en België en is sinds het begin van het jaar ook weinig in waarde gedaald. Zorgvastgoedinvesteerder Aedifica zakte dit jaar tot nu toe van 114 naar 94 euro.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  5. Premium