beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Market Talk

Beursblik: nieuwe steun Fed toont ernst situatie

(ABM FN-Dow Jones) Het extra stimuleringsprogramma van 2,3 biljoen dollar dat de Federal Reserve donderdag aankondigde geeft aan hoe ernstig de economische situatie in de Verenigde Staten nu is. Dit stelde econoom Koen de Leus van BNP Paribas Fortis tegen ABM Financial News.
 
De grote vraag is volgens De Leus of men deze gelden snel genoeg naar de bedrijven kan distribueren, die het nodig hebben.

Het programma, dat bovenop de eerder aangekondigde 2 biljoen dollar aan steunmaatregelen komt, laat zien dat de situatie een stuk nijpender is dan in 2008: toen het ging om zo'n 800 miljard dollar, stelde De Leus.

"Ze merken dat het eerste pakket niet voldoende was", concludeerde De Leus. Het grootste probleem is volgens hem hoe dat geld bijtijds naar de bedrijven kan worden gedistribueerd. "Er zijn miljoenen kleine bedrijven in de Verenigde Staten, en er zijn misschien 3000 mensen beschikbaar om dat geld naar ginder te sluizen", stelde de econoom. "Het is een gigantisch pakket, maar gaan ze op tijd zijn?"

Als de gelden te traag worden verdeeld, dan kunnen ze te laat komen voor een bedrijf dat niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Dit kan het verschil maken tussen een U-vormig herstel, waarbij de Amerikaanse economie na een diep dal weer snel opveert, of een L-vormig herstel, waar de schade aan de economie door faillissementen structureel van aard is. "Dan dreig je in een negatieve spiraal te komen."

De Leus wees op de nieuwate werkloosheidscijfers, die snel oplopen, met opnieuw meer dan zes miljoen, in één week. "Dat zijn angstaanjagende cijfers. Het betekent dat je in enkele weken richting een werkloosheid van 10 procent gaat, en over een maand misschien 15 procent."

De Leus noemde het extra pakket desondanks positief. "Dit gaat de beurs ook een duwtje in de rug geven."

Ook marktanalist Philip Marey van Rabobank noemt de stap van de Fed positief, maar vraagt zich af of dit niet te laat komt.

"De Fed begeeft zich steeds dieper op het terrein waar men nog nooit is geweest, door zich steeds meer te bemoeien met de reële economie, in plaats van alleen het financiële systeem." De eerdere regeling voor het opkopen van kortlopend schuldpapier of commercial paper was logisch, maar vooral gericht op grote bedrijven, legde Marey uit.

De nieuwe regeling biedt een mechanisme voor banken om overbruggingsleningen te verstrekken aan kleine bedrijven, en die leningen vervolgens door te verkopen aan de Federal Reserve.  Dit kan wel werken, denkt Marey, maar de vraag is of het snel genoeg zal gaan. "Ik zat hier eigenlijk al op te wachten nadat de minister van financiën toestemming gaf aan de Fed om dit te doen", zei Marey. Sindsdien zijn er toch weer wat weken verstreken voordat deze uitwerking kwam.

Hopelijk hebben banken nu genoeg vertrouwen in het mechanisme om de leningen exht te gaan verstrekken. "Wat je anecdotisch hierover hoort, is dat het erg moeizaam gaat. Zo is het bijvoorbeeld niet duidelijk welk formulier bedrijven moeten gebruiken om hiervoor in aanmerking te komen bij hun bank", zei Marey.

De aandelenmarkten reageerden in elk geval positief. De S&P500 noteerde donderdag ruim 2 procent hoger. Ook de AEX-index boekte een kleine 2 procent winst.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Federal Reserve

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium