beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Market Talk

Beursblik: Vopak gaat meer verdienen

(ABM FN-Dow Jones) Jefferies verwacht 100 miljoen euro aan winstherstel uit olie-opslag voor Vopak in de komende twee jaar, op basis van contracten die werden gesloten in het vierde kwartaal van vorig jaar en in april, toen de 'contango' voor Brent-olie piekte.

Daar kan nog 10 miljoen euro bij komen bij het doorrollen van contracten, afhankelijk van de marktomstandigheden later dit jaar.

Volgens oliehandelaren in Singapore zijn de prijzen voor opslag in april met 38 procent gestegen, ten opzichte van een diep dal in januari, en vergeleken met een jaar eerder liggen de prijzen 25 procent hoger, meldde Jefferies.

De contango, die zich voordoet als de olieprijs voor levering op lange termijn hoger is dan die voor de korte termijn, is recent afgevlakt, zodat de analisten van Jefferies rekenen op een beperkte prijsstijging met 10 procent dit jaar, wat nog eens 10 miljoen euro aan het resultaat kan toevoegen bij contractvernieuwingen.  

Nieuwe opslagcapaciteit zal de komende drie jaar 150 miljoen euro, of 18 procent, toevoegen aan de EBITDA, verwachten de analisten, nadat Vopak sinds 2017 zo'n 1,3 miljard tot 1,5 miljard euro investeerde. De coronacrisis zal voor wat vertraging zorgen, waardoor de analisten nu deze bijdrage wat meer in 2021 en minder in 2020 verwachten.

Al met al ziet de bank de groei van de winst per aandeel versnellen tot 10,5 procent per jaar tussen 2019 en 2022. Dat was minder dan 1 procent in de periode 2012 tot 2019.

Vopak publiceert op 29 juli nieuwe kwartaalcijfers, en Jefferies rekent op een stabiele EBITDA van 208 miljoen euro. Onderliggend zou dat een stijging van 8,0 procent zijn.

Jefferies heeft een koopadvies en koersdoel van 58,00 euro voor Vopak. Het aandeel daalde donderdag 1,4 procent tot 47,68 euro.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Vopak