*

Market Talk

Beursblik: weinig winst bij bouwers ondanks hausse

dinsdag 19 juni 2018 11:30

Volgens ABN AMRO is cultuuromslag nodig.

(ABM FN-Dow Jones) De winstmarges in de Nederlandse bouwsector blijven laag, ondanks de sterke groei in deze sector, die echter meer zou moeten doen aan innovatie. Dat stelde ABN AMRO dinsdag in een rapport.

Kleine bouwbedrijven zagen in de afgelopen vijf jaar hun omzet stijgen met 47,5 procent, maar profiteren daar niet optimaal van. Dat komt omdat personeel en materiaal duurder worden en omdat de planning en de kwaliteit onder druk staat.

Bouw- en installatiebedrijven die die wèl een structureel hogere winstmarge hebben danken die winstgevendheid volgens ABN AMRO aan de innovatie van bedrijfsprocessen.

Bedrijven in de bouwsector, die als traditioneel en niet innovatief bekendstaat, kunnen "vrij eenvoudig" hun processen verbeteren door het toepassen van 'learning on the job'. Door te communiceren kunnen processen effectiever worden, zeiden respondenten tegen de bank.

Innovatieve bouw- en installatiebedrijven hebben minder last van prijsconcurrentie, stelde het rapport.

Volgens ABN AMRO is er een cultuuromslag nodig en daarvoor is goed gekwalificeerd en onmisbaar personeel vereist. De sector kampt nu nog met een structureel tekort aan mankrachten, aldus de onderzoekers.

Op de lange termijn gaat de vergrijzing volgens ABN AMRO een rol spelen, waardoor de bank verwacht dat het personeelstekort blijft bestaan.

oor: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 19, 2018 05:30 ET (09:30 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.