*

Market Talk

Beursblik: Bank of England zal monetair beleid handhaven

dinsdag 19 juni 2018 18:40

Grotere kans op renteverhoging in augustus.

(ABM FN-Dow Jones) De Bank of England zal het monetaire beleid aanstaande donderdag vermoedelijk handhaven. Dit verwachten analisten geraadpleegd door ABM Financial News.

Daarmee blijft de belangrijkste rente staan op 0,50 procent en het kwantitatieve verruimingsprogramma op 435 miljard Britse pond. Daarnaast koopt de Britse centrale bank momenteel voor 10 miljard pond aan bedrijfsobligaties op. Dit alles om een inflatie te bereiken van 2 procent.

In mei kwam de inflatie in het Verenigd Koninkrijk op jaarbasis uit op 2,4 procent, stabiel ten opzichte van het prijsontwikkeling in april. Dat was een verrassing, want marktkenners hadden voorzien dat de inflatie wat op zou lopen vanwege de fors hogere energieprijzen.

"De inflatie stabiliseerde in mei, maar de arbeidsmarkt geeft een gemengd beeld", volgens economen van Rabobank. "Het goede nieuws is dat de robuuste arbeidsmarkt laat zien dat de zwakkere groeidata niet structureel lijken. Het slechte nieuws is dat de loongroei lijkt te stagneren." In de drie maanden tot en met april kwam de loongroei uit op 2,5 procent op jaarbasis, tegenover 2,6 procent in de voorgaande periode.

Volgens Rabobank wordt het beleid van de Britse centrale bank steeds afhankelijker van dit soort economische data. "Als die data in de komende maand standhouden, dan is er genoeg reden voor de Bank of England om de rente in augustus te verhogen. De toelichting en de notulen van de komende vergadering op donderdag kunnen gebruikt worden om de markt hierop voor te bereiden".

Blijkt de toon iets meer 'hawkish', dan moet dit voldoende zijn om de boodschap van een renteverhoging te brengen, menen de marktvorsers.

Ook valutabroker Ebury verwacht dat de Bank of England het beleid donderdag handhaaft. "De markten lijken vooral een herhaling van de voorgaande bijeenkomsten verwachten, waarbij de leden van het MPC met 7 tegen 2 voor de status quo stemden en de rente niet werd verhoogd", voorspelt Chief Risk Officer Enrique Díaz-Álvarez. Hij verwacht een positieve koersreactie voor het pond wanneer de stemverhouding verschuift en meer leden van het Monetary Policy Committee "overlopen naar het hawkish kamp".

Economen van BNP Paribas verwachten ook een wat stevigere toon van de Britse centrale bank, waarbij de recente economische zwakte zal worden gebagatelliseerd. "Toch zal het MPC waken om een duidelijke guidance te geven over de volgende renteverhoging omdat het hier niet aan vast wil zitten", denkt econoom Luigi Speranza van de Franse bank. Volgens de marktkenner schatten beleggers de kans op een renteverhoging in augustus momenteel op ongeveer 50 procent. Dan komt de Bank of England ook met een nieuw inflatierapport en actuele economische ramingen, die mogelijk leidend zouden kunnen zijn voor een volgende aanpassing van het monetaire beleid.

Het rentebesluit van de Bank of England en de bijbehorende notulen worden donderdagmiddag om één uur vrijgegeven.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 19, 2018 12:40 ET (16:40 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.