*

Market Talk

Beursblik: OPEC voert olieproductie vermoedelijk weer op

donderdag 21 juni 2018 15:44

Saoedi-Arabië zou mikken op verhoging van 1 miljoen vaten.

(ABM FN-Dow Jones) De Organisatie van olie-exporterende landen, de OPEC, zal tijdens zijn halfjaarlijkse vergadering vermoedelijk beslissen om de productie van het kartel en een aantal landen daarbuiten weer op te voeren.

Sinds januari 2017 pompen de OPEC en een aantal niet-leden zoals Rusland dagelijks 1,8 miljoen olievaten minder op in een poging het mondiale overaanbod te laten slinken en de oliemarkt beter in balans te brengen.

Door de torenhoge voorraden stond de olieprijs de afgelopen jaren flink onder druk en werd begin 2016 een dieptepunt bereikt van minder dan 30 dollar per vat. Inmiddels liggen de wereldwijde olievoorraden dichter bij de doelstellingen van de OPEC. En oliereuzen als Saoedi-Arabië en Rusland voelen de hete adem van de Verenigde Staten, dat de schalieproductie de afgelopen jaren flink opvoerde. Om met Amerika te concurreren en te voldoen aan de toenemende vraag, willen Riyad en Moskou de productie weer opvoeren.

Olieprijs flink hersteld

Sinds de productie cap in 2017 werd ingesteld zijn de olieprijzen flink hersteld van het dieptepunt van voor de deal. Een vat Brent kost momenteel rond de 74 dollar, ruim 50 procent meer dan een jaar geleden. Een vat WTI olie, momenteel ongeveer 65 dollar, was een jaar geleden nog zo'n 40 procent goedkoper.

Donderdag daalde een vat West Texas Intermediate ruim een procent en een vat Brent zelfs twee procent.

Hans van Cleef, Senior Energie-econoom bij ABN AMRO, ziet nog ruimte voor de olieprijs om verder te dalen, zei hij voor de camera van ABM Financial News. Naast de nieuwsberichten voorafgaand aan de OPEC vergadering ligt er nog meer neerwaarts risico op de loer vanwege de long posities; beleggers die speculeren op verdere prijsstijgingen, die nog verder omlaag gebracht worden. "Maar dat past binnen het lange termijn plaatje van nog steeds een stijgende olieprijs."

De econoom verwacht dat de prijs voor een vat Brent aan het eind van 2018 rond het huidige niveau ligt, om in 2019 weer richting de 80 dollar of meer te gaan. Het eventuele effect van een OPEC-deal en de mogelijke handelsoorlog tussen Amerika en China kunnen op langere termijn wel van invloed zijn op de ontwikkeling van de olieprijs, aldus Van Cleef.

Opwaartse bijstelling

De halfjaarlijkse vergadering van de OPEC op vrijdag staat in het teken van de gedeeltelijke opheffing van de productie-inperking die nu zo'n anderhalf jaar geldt. In aanloop naar de vergadering in Wenen, overleggen de delegaties van de OPEC-landen en de deelnemende olieproducenten buiten het kartel over een mogelijke deal.

De vraag is met hoeveel vaten de productie omhoog gaat. Rusland zou mikken op 1,5 miljoen vaten per dag, waardoor de cap van 1,8 miljoen vaten bijna helemaal verdwijnt, terwijl Saoedi-Arabië lijkt in te zetten op een toename van 1 miljoen vaten per dag. Een productiedeal moet in principe unaniem zijn.

De Saoedische olieminister Khalid al-Falih zei donderdag dat een verhoging van 1 miljoen vaten "een redelijk uitgangspunt is" voor de partijen om over te onderhandelen. Eerder meldden bronnen nog dat Riyad achter de schermen kartelleden als Qatar, Algerije en Nigeria probeerde te overtuigen om voor een verhoging van 500.000 vaten te stemmen. Als deze landen akkoord gaan, dan zou dwarsligger Iran mogelijk ook overstag gaan.

Iran liet eerder deze week bij monde van olieminister Bijan Zanganeh doorschemeren geen akkoord te verwachten. Teheran zou inmiddels mogelijk wel bereid zijn tot een compromis. Iran anticipeert op de verwachte hervatting van Amerikaanse sancties die de olieproductie vermoedelijk zal belemmeren en daarom het huidige productieniveau willen handhaven. Ook het economisch noodlijdende Venezuela heeft er baat bij dat de productie cap tot zeker het eind van het jaar wordt gehandhaafd.

"De partijen zitten zeker niet op een lijn", aldus econoom Van Cleef van ABN AMRO. Maar hij heeft er vertrouwen in dat de partijen eruit gaan komen. "Het is wel zaak om tot een akkoord te komen waarbij iedereen met een opgeheven hoofd naar huis gaat, maar dat zal zeker nog wat energie gaan kosten."

De oplossing is volgens Van Cleef niet al te moeilijk. "We hebben een extra productieverlaging gezien door storingen in Venezuela. Daardoor is de 1,8 miljoen vaten die ze eigenlijk zouden verlagen veel groter geworden. Op dit moment zijn het 2,4 miljoen vaten die niet geproduceerd worden en wel geproduceerd had kunnen worden", volgens de marktkenner. Dat biedt volgens Van Cleef ruimte.

"Ruimte om te zeggen: we houden het akkoord van 1,8 miljoen vaten in stand en toch verhogen we de productie met ongeveer 600.000 vaten waardoor iedereen thuis een verhaal heeft om uit te leggen."

Witte rook

Normaliter zou een beslissing over het opvoeren van de productie ook vrijdag bekend gemaakt worden, maar volgens analist Phil Flynn van Price Futures Group kan dit nu anders uitpakken. "Het besluit valt mogelijk later omdat Iran dwars ligt. In dat geval zou er ook zaterdag, tijdens een ontmoeting tussen de OPEC en niet-leden als Rusland, nog onderhandeld kunnen worden", aldus Flynn.

De 174e vergadering van de OPEC start vrijdagochtend om tien uur in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Om één uur staat een persconferentie gepland. Zaterdag overlegt de OPEC opnieuw vanaf tien uur 's ochtends met niet-leden en staat wederom om één uur een persmoment op de agenda.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 21, 2018 09:44 ET (13:44 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.