*

Market Talk

Beursblik: wisselkoerseffecten drukken omzet Unilever

woensdag 18 juli 2018 12:11

Wel flinke onderliggende groei verwacht.

(ABM FN-Dow Jones) Unilever heeft in het afgelopen kwartaal de omzet zien dalen als gevolg van wisselkoerseffecten, maar wist onderliggend wel groei te realiseren. Dit bleek uit een consensus die Unilever zelf publiceerde met behulp van zeventien analisten.

De consensus rekent voor het tweede kwartaal op een omzet van 13.848 miljoen euro. Dat zou een omzetdaling van 3,9 procent betekenen ten opzichte van vorig jaar, waarbij wisselkoerseffecten met 7,4 procent op de omzet drukten. De omzet ligt wel hoger dan de 12.622 miljoen euro uit het eerste kwartaal.

De onderliggende omzetgroei, die voor de meeste analisten richtinggevend is voor de prestaties van Unilever, wordt ingeschat op 2,2 procent. Deze stijging is voor 1,8 procentpunt te danken aan hogere volumes en voor 0,3 procentpunt aan betere prijzen. Vorig jaar bedroeg de onderliggende omzetgroei in het tweede kwartaal nog 3,0 procent en in het eerste kwartaal van dit jaar 3,4 procent.

Analist Andrew Wood van Bernstein voorziet een omzetdaling van 3,6 procent en een onderliggende omzetgroei van 2,3 procent. "De vertraging in de omzetgroei heeft te maken met stakingen in de transportsector in Brazilië. Het is voor Unilever een eenmalige tegenvaller." Wood denkt ook dat het afgelopen warme weer in Europa een positieve impuls heeft gegeven aan de ijsverkoop van Unilever. Hij verwacht dat het management voor dit jaar zal vasthouden aan een autonome groei van 3 tot 5 procent.

Exclusief Spreads zou de onderliggende groei 2,3 procent bedragen, denken de analisten die bijdroegen aan de consensus. Deze maand rondde Unilever de verkoop van de Spreads-divisie aan KKR af. Met de verkoop van de Spreads-divisie is een bedrag van 6.825 miljoen euro gemoeid.

"Onze prioriteiten voor 2018 zijn om in volumes harder te groeien dan de markten, sterke prestaties uit kostenbesparingsprogramma's te realiseren, de integratie van Foods & Refreshments te voltooien, en om afscheid te nemen van Spreads", zei bestuursvoorzitter Paul Polman van Unilever eerder dit jaar in een toelichting op de jaarcijfers 2017.

Unilever maakt donderdag voorbeurs cijfers over het tweede kwartaal bekend. Het aandeel Unilever handelde woensdagochtend 0,9 procent hoger.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 18, 2018 06:11 ET (10:11 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.