*

Market Talk

Beursblik: belangrijke cijfers Arcadis

woensdag 25 juli 2018 12:27

Analisten zijn benieuwd of bedrijf de risico's kan indammen.

(ABM FN-Dow Jones) Arcadis heeft veel uitdagingen te overwinnen en de cijfers over het eerste halfjaar zullen belangrijke inzichten geven in de toekomst van het bedrijf. Dit stellen analisten in aanloop naar de kwartaalcijfers van het advies- en ingenieursconcern donderdag voorbeurs.

Analist Quirijn Mulder van ING kijkt reikhalzend uit naar het halfjaarrapport, nadat het eerste kwartaal tegenviel. "We zijn benieuwd of we in de cijfers over de afgelopen drie maanden de eerste vruchten van de in november aangekondigde ambities terugzien", aldus Mulder. De analist blijft terughoudend, ondanks dat het afgelopen kwartaal meer werkdagen had en de omstandigheden op de valutamarkt gunstiger waren.

ING rekent op een 8 procent lager bedrijfsresultaat (EBITDA) van 92 miljoen euro voor het halfjaar, vergeleken met een jaar eerder. De bank merkte op dat de consensus uitgaat van een vlakke ontwikkeling van de EBITDA, wat zou betekenen dat het resultaat in het tweede kwartaal met 9 procent aantrok. "Dat lijkt wat ambitieus, na een daling van 9 procent in het eerste kwartaal", aldus Mulder. Voor het tweede kwartaal mikt Mulder op een daling van de EBITDA van 48 miljoen naar 45 miljoen euro, waar de consensus een toename tot 52 miljoen euro voorziet.

De omzet is volgens de consensus in het afgelopen kwartaal uitgekomen op 611 miljoen euro, waar dit een jaar eerder nog 628 miljoen euro was. Onder de streep restte er vermoedelijk een nettowinst uit operationele activiteiten van 26 miljoen euro, ofwel 0,30 euro per aandeel, iets meer dan de 0,25 euro van vorig jaar. ING is echter somberder en rekent op een winstdaling van 13 procent tot 19 miljoen euro.

Verder kijkt de marktvorser naar de balans van Arcadis en ontwikkelingen in Brazilië, waar het bedrijf moet desinvesteren om beleggers gerust te stellen. Arcadis staat garant voor leningen van 80 miljoen euro aan het Braziliaanse Alen, waarin het een belang van iets minder dan 50 procent heeft. Bovendien heeft het internationale advies- en ingenieursconcern ook nog een aandeelhouderslening van 27 miljoen euro aan de Brazilianen verschaft.

Arcadis wil Alen verkopen, maar dat zal nog niet zo gemakkelijk zijn omdat het Braziliaanse bedrijf grote verliezen leidt en veel schulden heeft, zo concludeerde ABN AMRO al eerder. Ook het hoge werkkapitaal en de beperkte cashpositie baren de bank zorgen. Als deze problemen voortduren, dan kan de balans verslechteren en dreigen volgens ABN zelfs bankconvenanten te worden gebroken. ABN AMRO heeft een verkoopadvies op Arcadis.

"Het bestuur van Arcadis heeft de benodigde ervaring om problemen op te lossen, maar dit kost wel tijd", aldus Mulder van ING. ING heeft een koopadvies op Arcadis met een koersdoel van 21,00 euro.

Het aandeel Arcadis koerste woensdag 0,2 procent lager op 14,88 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 25, 2018 06:27 ET (10:27 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.