*

Market Talk

Beursblik: SBM Offshore boekt mogelijk hogere winst

woensdag 8 augustus 2018 14:20

Punt van focus is verloop Braziliaanse rechtszaak.

(ABM FN-Dow Jones) SBM Offshore zal donderdag voorbeurs over de eerste helft van het jaar vermoedelijk een hogere winst op een lagere omzet rapporteren. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus.

De analisten verwachten dat SBM Offshore over de eerste jaarhelft volgens de directional boekhoudmethode, waarbij de inkomsten gespreid worden geboekt, overeenkomstig de echte inkomsten, een bedrijfsresultaat (EBITDA) rapporteert van 586 miljoen dollar, in vergelijking met 431 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep resteert volgens de ramingen van de analisten een nettowinst van 239 miljoen dollar, tegen 68 miljoen dollar een jaar eerder.

De omzet daalde het afgelopen halfjaar waarschijnlijk van 835 miljoen dollar naar 803 miljoen dollar het afgelopen halfjaar.

Tijdens de trading update over het eerste kwartaal herhaalde de oliedienstverlener de outlook voor het hele boekjaar. Voor 2018 mikt SBM Offshore op een omzet van ongeveer 1,9 miljard dollar en een EBITDA van 750 miljoen dollar, exclusief onder meer de boekwinst op de verkoop van Turritella en de impact van nieuwe boekhoudregels IFRS16.

Het bedrijf zei te zien dat de offshore-markt geleidelijk herstelt, wijzend op het toenemende aantal projecten die op weg zijn naar definitieve investeringsbeslissingen. De prijzen in de sector zijn echter gedaald, om concurrerend te blijven in de geleidelijke transitie van olie en aardgas naar duurzamere energiebronnen.

Eind juli tekende de oliedienstverlener een clementie-overeenkomst met de Braziliaanse autoriteiten en Petrobras in verband met de vermeende omkooppraktijken voor 2012. De overeenkomst was met onmiddellijke ingang van kracht. SBM Offshore en Petrobras zullen de zakelijke relaties met betrekking tot aanbestedingen normaliseren, waardoor SBM Offshore nu effectief weer kan meedingen naar nieuwe opdrachten in Brazilië.

Daarnaast worden toekomstige bonusbetalingen met betrekking tot de lease- en operationele contracten van de FPSO's Cidade de Anchieta en Capixaba met 95 procent verminderd, wat een nominale waarde vertegenwoordigt van circa 180 miljoen dollar in de periode tussen 2016 en 2030, waarvan een bedrag van 41 miljoen dollar binnen 90 dagen moet worden betaald. De toekomstige bonusbetalingen vertegenwoordigen een netto contante waarde van circa 110 miljoen dollar als verdere vergoeding voor vermeende schade. Deze betalingen zijn, benadrukte SBM, in lijn met de voorziening van 299 miljoen dollar die de oliedienstverlener op 31 december 2017 nam. Zowel beleggers als analisten reageerden verheugd.

Een punt van focus blijft overigens het verloop van de rechtszaak die door Ministério Público Federal (MPF) tegen SBM Offshore is aangespannen. MPF was geen partij in de clementieregeling. De rechtszaak en het daaruit voortvloeiende recente besluit dat oliebedrijf Petrobras een percentage van de maandelijkse betalingen aan SBM Offshore moet inhouden als schadevergoeding, zijn nog in behandeling.

SBM Offshore publiceert donderdag voorbeurs de halfjaarcijfers. Het aandeel noteerde woensdagmiddag op een groen Damrak 0,8 procent lager op 13,16 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 08, 2018 08:20 ET (12:20 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.