*

Market Talk

Beursblik: ABN AMRO stelt olieprijstaxaties naar boven bij

donderdag 9 augustus 2018 08:46

Kans op tekorten aan olie neemt toe terwijl de vraag gestaag groeit.

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft als gevolg van verwachte krapte in het aanbod van olie de olieprijsramingen voor 2019 en 2020 naar boven bijgesteld. Dit meldde energie econoom Hans van Cleef van ABN AMRO donderdag in zijn maandelijkse energiemonitor.

Van Cleef ging voor 2019 naar een gemiddelde prijs van Brent olie van 85,00 dollar per vat. Dit was 78,00 dollar in zijn vorige raming.

Voor 2020 wordt door ABN AMRO een gemiddeld prijs van Brent voorzien van 82,00 dollar per vat.

De aanbodkrapte is volgens Van Cleef het gevolg van diverse ontwikkelingen. "Wij verwachten dat de mondiale vraag naar olie zal blijven stijgen in de komende jaren. Olievoorraden staan inmiddels onder druk en de reserveproductiecapaciteit is wellicht niet toereikend om aan de mondiale vraag te kunnen blijven voldoen. Mede hierdoor zal er opwaartse druk ontstaan op deolieprijs", aldus de marktanalist.

Onverwachte productiedalingen binnen oliekartel OPEC, vooral in Venezuela en Libië, hebben er volgens Van Cleef toegeleid dat andere OPEC leden hun productie inmiddels hebben moeten verhogen. "Eerst gebeurde dat officieus binnen de geldende afspraken, en na de laatste OPEC-vergadering ook officieel", aldus Van Cleef.

Grootste groeimarkt als het gaat om olieaanbod buiten de OPEC is Amerika, stelde Van Cleef. Het grootste probleem voor het komende jaar is volgens hem echter de infrastructuur. "De capaciteit om olie vanuit de winningsgebieden te transporteren naar de kust om vervolgens te worden geëxporteerd loopt tegen haar grenzen aan", analyseerde de energie-econoom.

Van Cleef spreekt echter van een stilte voor de storm, "waarbij de aanbodkrapte gecompenseerd wordt door de onrust met betrekking tot een verdere escalatie van de handelsoorlog." De analist voorziet daarom in het derde kwartaal van 2018 nog neerwaartse risico's voor de olieprijs, maar opwaarts potentieel daarna.

Olie noteerde donderdagochtend in het groen. Een september-future West Texas Intermediate steeg 0,2 procent tot 67,04 dollar, terwijl een oktober-future Brent 0,4 procent hoger bewoog op 72,56 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 09, 2018 02:46 ET (06:46 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.