*

Market Talk

Beursblik: Heijmans houdt opwaartse trend eerste kwartaal vast

dinsdag 14 augustus 2018 13:23

ING mikt op aantrekkende winstgevendheid.

(ABM FN-Dow Jones) Heijmans heeft in de eerste helft van het jaar naar verwachting een hoger onderliggend bedrijfsresultaat op een eveneens licht hogere omzet geboekt. Dit verwacht analist Tijs Hollestelle van ING in aanloop naar de publicatie, die woensdag voorbeurs staat geagendeerd.

De analist voorziet een onderliggend bedrijfsresultaat (EBITDA) van 15,0 miljoen euro, tegenover een winst van 9,0 miljoen euro in de eerste helft van 2017 en een verlies van 9,0 miljoen euro een jaar eerder. De omzet is waarschijnlijk gestegen van 646 miljoen euro in de eerste helft van 2017 naar 676 miljoen euro het afgelopen halfjaar.

Hollestelle verwacht daarnaast dat de nettoschuld van Heijmans ultimo juni dit jaar 34 miljoen euro zal bedragen. Eind 2017 was er nog een netto kaspositie van 14 miljoen euro.

ING heeft een koopadvies op de Nederlandse bouwer met een koersdoel van 13,75 euro.

Half mei publiceerde Heijmans een positieve update over het eerste kwartaal met een positief onderliggend resultaat op een hogere omzet. "Het herstel van Heijmans zet verder door in het eerste kwartaal van dit jaar. De aanpassingen die we in het afgelopen jaar hebben doorgevoerd, werpen hun vruchten af", zei CEO Ton Hillen destijds in een toelichting. "Waar we de afgelopen jaren steeds te maken hadden met een matig eerste kwartaal, zien we nu een positief onderliggend resultaat", voegde hij toe.

Het ontbreken van nieuwe negatieve ontwikkelingen bij grote Infra-projecten werd daarbij door analisten aangehaald als een meevaller.

Aanjagers zijn volgens KBC Securities voor het Nederlandse bouwbedrijf de aanhoudende kracht op de Nederlandse woningmarkt en een verbetering van de kasstroom uit de omzet van de vastgoedactiviteiten. Daarnaast voorzien de analisten een blijvende positieve omslag van het operationeel resultaat (EBIT) bij de Nederlandse infrastructuur divisie, een verbetering van de EBIT-marge voor de hele groep naar 2 tot 4 procent en een structurele verbetering van de prestaties en de EBIT bij de Nederlandse utiliteitsbouw. Het afstoten van grondposities om het geïnvesteerd vermogen te verminderen en de balans te versterken worden tevens als een positieve stimulans gezien voor de waardering van het aandeel.

Mogelijke risico's zijn volgens KBC, dat een Houden advies hanteert met een koersdoel van 10,40 euro, dat het moeilijk zou kunnen blijken een omslag te realiseren bij de divisie Infra, na de voorgaande verlieslatende jaren, een plotselinge verslechtering van het Nederlandse economische klimaat en consumentenvertrouwen en een plotselinge stijging van de rente, wat druk zou kunnen zetten op de verkoop van nieuwe huizen en huizenprijzen. KBC hanteert een Houden advies met een koersdoel van 10,40 euro.

Verder herstel van de winstgevendheid blijft in 2018 een belangrijke doelstelling van Heijmans. De bouwer streeft daarbij naar verdere risicovermindering met een verhoogde voorspelbaarheid van de winst en kasstroom. De EBIT-margedoelstelling voor de middellange termijn is 3 tot 4 procent bij de divisies Bouw en Infra en circa 6 tot 8 procent in vastgoedontwikkeling.

Het aandeel Heijmans noteerde woensdag op een groen Damrak 0,6 procent hoger op 11,02 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 14, 2018 07:23 ET (11:23 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.