*

Market Talk

Beursblik: winstdruk Aegon voorspeld

woensdag 15 augustus 2018 14:03

Analisten verwachten gestegen buffer.

(ABM FN-Dow Jones) Aegon zal over de eerste helft van 2018 minder winst in de boeken hebben kunnen zetten, terwijl de solvabiliteit wel steeg. Dit blijkt uit een consensusverwachting van analisten die Aegon publiceerde.

De Solvency II-buffer komt naar verwachting van zeventien analisten uit op 209 procent, hetgeen hoger zou zijn dan de 201 procent eind 2017.

Daarbij rekenen twintig geraadpleegde analisten op een nettowinst van 595 miljoen euro. Een jaar eerder lag de winst op 907 miljoen euro.

De onderliggende winst voor belastingen zal eveneens lager uitkomen dan een jaar eerder, hoewel deze terugloop meevalt. Er wordt namelijk een daling van 1.022 miljoen tot 1.001 miljoen euro voorzien. De onderliggende winst over heel 2018 zou dan ruim 2,1 miljard euro zijn, denken analisten.

Kapitaalinstroom

De verzekeraar genereerde in het afgelopen halfjaar vermoedelijk 700 miljoen euro kapitaal, vermoeden de marktvorsers, iets meer dan de 600 miljoen euro een jaar eerder. Aegon heeft in het afgelopen half jaar via zijn Amerikaanse dochter Transamerica onder meer kapitaal vrijgespeeld in de Verenigde Staten door verplichtingen extern te herverzekeren. Door de transactie verbeterde de kapitaalpositie van Transamerica eenmalig met 50 miljoen dollar en zal Aegon in de toekomst iets meer kapitaal opleveren. De transactie leidt uiteindelijk wel tot een boekverlies voor belasting van 105 miljoen dollar, dat wordt verwerkt in de resultaten van de tweede jaarhelft.

In juni van dit jaar stelde Aegon al dit jaar fors meer kapitaal te genereren dan beloofd werd in 2016. De kasstroom zou hierdoor verbeteren tot 1,2 miljard euro, in plaats van de 900 miljoen die in 2016 werd geschetst tijdens een beleggersdag.

Om de financiële flexibiliteit te vergroten, zal daarnaast de schuldpositie worden afgebouwd door de aflossing van 500 miljoen euro aan obligaties deze maand.

Dividend en overtollig kapitaal

De Nederlandse en Britse verzekeringstakken van Aegon gaan naar verwachting van de verzekeraar vanaf de eerste helft van dit jaar weer standaard fors meer dividend doorsluizen naar de holding, nadat de Verenigde Staten dit de afgelopen jaren grotendeels voor zijn rekening nam.

Aegon wil een duurzaam en stijgend dividend uitkeren aan zijn aandeelhouders, dat moet komen van het kasoverschot van de landenorganisaties. Eind vorig jaar had het bedrijf 1,35 miljard euro aan overtollige cash in de holding. Dit kan volgens de consensus zijn gegroeid tot 1,9 miljard euro ultimo juni dit jaar. Over het eerste halfjaar van 2018 kunnen aandeelhouders volgens de consensus vermoedelijk een interim-dividend tegemoet zijn van 0,14 euro per aandeel. Dit was vorig jaar nog 0,13 euro per aandeel.

Verder breidde de verzekeraar in het afgelopen kwartaal de samenwerking met Banco Santander uit in Spanje. KBC Securities sprak toen van een belangrijke stap in Europa.

Donderdag voorbeurs komt Aegon met cijfers over het afgelopen halfjaar. Sinds 2018 publiceert de verzekeraar geen kwartaalcijfers meer. Het aandeel Aegon koerste woensdagmiddag 1,0 procent lager op 5,35 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 15, 2018 08:03 ET (12:03 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.