*

Market Talk

Beursblik: Jackson Hole focust op toekomst monetair beleid

dinsdag 21 augustus 2018 13:13

Markt hoopt ook op meer aandacht voor handelsconflicten.

(ABM FN-Dow Jones) De voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell zal in Jackson Hole de nadruk leggen op mogelijke knelpunten voor de economie en de reactie daarop van de centrale bank. Dit verwachten economen die vooruitblikken op het jaarlijkse symposium voor centrale banken dat aanstaande vrijdag start in de Amerikaanse staat Wyoming.

"We zitten niet meer in de beginfase van het economisch herstel. Het monetaire beleid moet vooruit gaan denken over hoe de economische cyclus en het mondiale economische klimaat zich gaan ontwikkelen", aldus econoom Carl Tannenbaum van The Northern Trust Co.

Voorzitter Powell geeft vrijdag om vier uur het startschot voor Jackson Hole in een toespraak met de titel: "Monetary Policy In A Changing Economy".

Dat is volgens marktstrateeg Michael Hanson van TD Securities een behoorlijk specifiek onderwerp. Mogelijk kiest Powell er dan ook voor om meer inzicht te geven in hoe de Fed zal reageren bij een volgende economische crisis. Wellicht heeft de Amerikaanse centrale bank niet meer de vuurkracht om de economie te beschermen bij een negatieve schok.

In het verleden verlaagde de Fed bij economische tegenslag de rente met gemiddeld 5 procentpunt volgens senior director Tim Duy van het Oregon Economic Forum, maar die ruimte heeft de centrale bank nu niet, gezien de huidige bandbreedte van 1,75 tot 2,00 procent.

Een ander belangrijk onderwerp dat tijdens Jackson Hole vermoedelijk veel aandacht krijgt, is de ontwikkeling van de inflatie, denkt econoom Tannenbaum, maar belangrijker nog zijn de invloeden van buitenaf. Amerika is verwikkeld in een handelsconflict met landen als China en Turkije.

"De kwestie Turkije laat zien dat beslissingen in één land nagalmen in een ander", aldus Tannenbaum, erop wijzend dat veel Turkse bedrijven in dollars uitgedrukte obligaties bezitten. Dit geldt ook voor tal van Aziatische ondernemingen.

Economen van Rabobank wijzen erop dat er aan de oppervlakte voldoende is voor centrale banken om over op te scheppen. "De economische groei is sterker, de inflatie verbetert en de werkloosheid is gedaald. Verder houden de vastgoedprijzen stand, net als de aandelenmarkten", sommen de marktvorsers op.

"Maar het zijn opkomende economieën die dienen als kanaries in een kolenmijn. Hoewel deze landen veel interne problemen hebben, is de realiteit wel dat we leven in een wereld die wordt overspoeld met Amerikaanse staatsobligaties. Ondertussen concentreert de Fed zich op binnenlandse kwesties als de lage werkloosheid en een toenemende inflatie. Ze zeggen vooralsnog niets over de torenhoge Amerikaanse schuldenberg of de handelsoorlog."

Rabobank wijst ook op de problemen van Turkije, dat eind vorige week een negatief kredietoordeel kreeg van twee grote Amerikaanse kredietbeoordelaars. Daarbij waarschuwde Standard & Poor's zelfs voor een aanstaande Turkse recessie.

Istanboel en Washington steggelen over de vrijlating van de Amerikaanse geestelijke Andrew Brunson. Dat conflict leidt tot sancties over en weer en een flinke waardedaling van de Turkse lira.

De bijeenkomst in Jackson Hole vindt plaats tussen 23 en 25 augustus.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=zbmAbY-_Hv4

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 21, 2018 07:13 ET (11:13 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.