*

Market Talk

Beursblik: snel aftreden Philips-bestuurder niet ideaal

vrijdag 24 augustus 2018 16:44

Van Acht al na één jaar weg bij divisie personal health.

(ABM FN-Dow Jones) Het aftreden van Philips-bestuurder Egbert van Acht na één jaar is "zeker niet ideaal". Dat zei analist Marc Hesselink van ING in reactie op het vrijdag aangekondigde afscheid van de bestuurder.

Van Acht was verantwoordelijk voor de personal health activiteiten van Philips. Hij wordt per 1 oktober opgevolgd door Roy Jakobs, die al sinds 2010 bij Philips werkt. Van Acht zou zelf aangestuurd hebben op zijn vertrek, omdat hij zijn carrière een andere wending wil geven.

De personal health activiteiten behelzen consumentenproducten zoals tandenborstels, luchtzuiveringsapparaten en scheerapparaten. In 2017 behaalde deze divisie een omzet van ruim 7,3 miljard dollar. In het tweede kwartaal vielen de resultaten bij de divisie, met een omzetgroei van slechts 2 procent, tegen. Maar dat had volgens de leiding van Philips een incidentele oorzaak. Voor het hele jaar zou het onderdeel aan de omzetverwachtingen kunnen voldoen.

"De personal health activiteiten waren een star performer binnen Philips, maar dat is niet meer het geval", meent Hesselink. "Het bedrijfsonderdeel liet in het verleden een voortdurende flinke organische margeverbetering zien, maar die tijd ligt achter ons. Bij deze divisie ligt nu het accent op finetunen, dus kleine verbeteringen aanbrengen."

Hesselink vindt het "nogal speculatief" om te reageren op het afscheid van Van Acht. "Ik heb hem twee keer ontmoet, tijdens de beleggersdag van Philips en tijdens een event in Las Vegas. Hij maakte toen een positieve indruk op mij. Maar zijn presteren bij Philips ligt onder de radar. Daar heb ik geen zicht op. Dat hij zo snel opstapt als bestuurder, is natuurlijk geen ideale situatie voor Philips."

Hesselink had nog niet eerder van zijn opvolger Roy Jakobs gehoord. "Maar Philips kan dit soort posities prima intern invullen."

Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen wil niet speculeren over de redenen van het opstappen van Van Acht. "Zo snel opstappen is niet gebruikelijk, maar ik kan voor de rest niet over Van Acht oordelen. Ik weet wel dat Philips-topman Frans van Houten geneigd is om snel wijzigingen in het management aan te brengen, als de zaken niet goed lopen", aldus Versteeg.

Op een groen Damrak maakte het aandeel Philips een pas op de plaats.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 24, 2018 10:44 ET (14:44 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.