*

Market Talk

Beursblik: lagere kerninflatie kan probleem worden voor ECB

vrijdag 31 augustus 2018 12:51

ING te spreken over loongroei.

(ABM FN-Dow Jones) De daling van de kerninflatie in de eurozone in augustus is een zorg voor de Europese Centrale Bank, die zijn geplande verkrapping van het monetaire beleid alleen kan doorzetten als de kerninflatie blijft aantrekken. Dat stelde ING vrijdag in een rapport.

Het algemene inflatiecijfer is nog hoog door de energieprijzen, die in augustus 9,2 procent hoger uitvielen dan een jaar eerder, maar dat effect verdwijnt zodat de inflatie onder de beoogde 2 procent gaat zakken.

De kerninflatie, die meer houvast biedt, laat intussen nog altijd geen versnelling zien en daalde in augustus zelfs van 1,1 naar 1,0 procent.

Dat wijst erop dat de ECB niet te laat is met zijn monetaire verkrapping, zoals vaak wordt beweerd, integendeel zelfs, merkt econoom Bert Colijn van ING op.

Hoop moet komen van de versnelling van de loongroei in het tweede kwartaal, van 1,7 naar 2,2 procent, wat ING "mogelijk het interessantste gegeven van deze zomer" noemt. Daarmee stijgen de lonen in het snelste tempo sinds 2012 en is er sprake van toenemende loondruk.

De grote vraag is nu of bedrijven hun prijzen ook durven te verhogen op basis van deze sterkere loongroei, op een moment dat het ondernemersvertrouwen afneemt. Marktonderzoek wijst erop dat er juist wordt gerekend op minder sterke prijsstijgingen in de komende maanden, moest ING erkennen, als gevolg van de grotere economische onzekerheid wereldwijd.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 31, 2018 06:51 ET (10:51 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.