*

Market Talk

Beursblik: Turkse centrale bank trotseert Erdogan

maandag 3 september 2018 15:56

Erdogan kan strategie wijzigen nu inflatie koopkracht uitholt.

(ABM FN-Dow Jones) Het lijkt erop dat de Turkse centrale bank binnenkort de Turkse rente gaat verhogen. Dat zegt ABN AMRO-econoom Nora Neuteboom maandag in reactie op de mededeling van de centrale bank dat het tijdens de volgende beleidsvergadering in september zijn monetaire koers gaat aanpassen om prijsstabiliteit te ondersteunen.

De Turkse centrale bank zei dat nadat eerder op dag bekend werd dat de inflatie in Turkije in augustus is opgelopen naar 17,9 procent op jaarbasis, wat de sterkste stijging markeerde van de consumentenprijzen sinds president Recep Tayyip Erdogan vijftien jaar geleden aan het bewind kwam.

"Als de centrale bank de rente verhoogt, gaat dat in tegen het beleid van Erdogan", meent Neuteboom. "Erdogan was tot dusver van mening dat een renteverhoging de groei van de Turkse economie belemmert. De centrale bank trotseert met een renteverhoging de Turkse president en die heeft sinds kort de mogelijkheid om de raad van bestuur van de centrale bank te ontslaan. Ze nemen dus een flink risico".

Maar Neuteboom denkt ook dat Erdogan mogelijk van strategie is veranderd. "Hij koos altijd voor het aanjagen van de economie. Maar hij ziet ook dat de inflatie de koopkracht van de Turken aantast. Die raakt uitgehold. Om de oververhitting van de economie tegen te gaan, zou hij er nu ook voor kunnen kiezen om via een renteverhoging de inflatie te verlagen en de koopkracht weer op peil te brengen", aldus Neuteboom.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 03, 2018 09:56 ET (13:56 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.