*

Market Talk

Beursblik: Goldman Sachs zet Tesla op verkooplijst

dinsdag 4 september 2018 18:17

Amerikaanse bank ziet op langere termijn veel obstakels

(ABM FN-Dow Jones) Goldman Sachs heeft het aandeel Tesla op zijn verkooplijst gezet met een koersdoel van 210 dollar. Dit bleek dinsdag uit een analistenrapport over de fabrikant van elektrische auto's.

De Amerikaanse bank heeft op korte termijn wel vertrouwen in het bedrijf van CEO Elon Musk en rekent erop dat een toename in de productie en leveringen van Model 3 zullen leiden tot een positieve vrije kasstroom in de tweede helft van 2018.

Maar dat is niet blijvend, aldus Goldman Sachs. Het gunstige werkkapitaaleffect neemt af en de kosten lopen weer op, voorspelde de zakenbank. Verder krijgen de auto's van Tesla het op de middellange tot lange termijn lastig omdat de concurrentie toeneemt. Bestaande autofabrikanten werken aan elektrische modellen en nieuwe start-ups zien het levenslicht. Ook verdwijnt een belastingvoordeel voor Amerikaanse Tesla-klanten op termijn.

"Dat kan druk zetten op de brutomarges en winstgevendheid", aldus Goldman Sachs. "Daarom zijn we weinig optimistisch over de haalbaarheid van de door Tesla ten doel gestelde productie en marges en om een duurzame vrije kasstroom te genereren", schreven de analisten.

CEO Musk worstelt met zijn bedrijf. Eind augustus maakte de topman bekend dat Tesla niet van de beurs gaat omdat de meeste aandeelhouders graag zien dat de beursnotering behouden blijft. Dat besluit kwam nadat Musk een paar weken eerder op Twitter aankondigde een privatisering te overwegen.

Verder maakte de Chinese rivaal Nio vorige week bekend een notering te willen aan de New York Stock Exchange.

Het aandeel Tesla noteerde dinsdag 2,7 procent lager op 293,58 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 04, 2018 12:17 ET (16:17 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.