*

Market Talk

Beursblik: recessie Turkije in aantocht

donderdag 6 september 2018 19:26

Relatie tussen Turkije en VS verslechtert verder volgens ABN AMRO.

(ABM FN-Dow Jones) Turkije komt volgend jaar in een recessie terecht. Dat stelde econoom Nora Neuteboom van ABN AMRO donderdag.

De bank verlaagde de prognose voor Turkije van 2 procent groei naar 3 procent krimp in 2019.

"De lagere groei en de per saldo zwakkere munt zullen het voor bepaalde ondernemingen moeilijk maken om aan hun externe schuldverplichtingen te voldoen. Niet-financiële ondernemingen krijgen de eerste klappen en we verwachten dat de herstructureringen en faillissementen sterk toenemen. Vooral ondernemingen die forse schulden in vreemde valuta hebben, maar slechts een deel van hun omzet in vreemde valuta ontvangen, zullen het moeilijk krijgen. Zeer waarschijnlijk leidt dit tot een abrupte en sterkere krimp van de economie", verklaarde de econoom van ABN AMRO.

Volgens Neuteboom vormde het diplomatiek geruzie tussen Turkije en de VS wellicht de directe aanleiding voor de recente vrije val van de lira, maar ligt de uiteindelijke oorzaak dieper. "De krediethausse in Turkije duurt inmiddels zo'n tien jaar en is grotendeels gefinancierd met 'goedkope' dollars en euro's die op de internationale kapitaalmarkten zijn aangetrokken, en verder met het door de overheid gevormde kredietgarantiefonds [...] De stijgende inflatie van 16 procent in juli, die het gevolg is van de sterke binnenlandse vraag, de hogere olieprijzen en de waardedaling van de lira, heeft het inkomen van huishoudens aangetast. Daarbij komt dat onder president Erdo an de 'checks and balances' grotendeels uit het Turkse politieke systeem zijn verdwenen. De president controleert de media, de overheid en de rechtbanken."

ABN AMRO denkt dat de relatie tussen de VS en Turkije verder zal verslechteren, onder meer door de gevangenneming van de Amerikaanse geestelijke Brunson. De VS eisen de opheffing van het huisarrest van Brunson, maar Ankara weigert hem vrij te laten. "Een oplossing voor deze kwestie is nog lang niet in zicht, omdat de rechtbank in Izmir het verzoek van Brunson om opheffing van zijn huisarrest en reisverbod formeel heeft afgewezen. De Amerikaanse minister van Financiën Steven Munchin heeft nieuwe sancties aangekondigd als Brunson niet wordt vrijgelaten", zo stelde Neuteboom. Ook de Koerdische kwestie speelt volgens Neuteboom een rol. De VS steunt de Syrisch-Koerdische YPG, die door Ankara worden beschouwd als een aan de PKK gelieerde terroristische beweging.

De Turkse centrale bank is niet geneigd de rente te verhogen, meent Neuteboom. Een hogere rente past ook niet in de groeistrategie van de Turkse regering. President Recep Tayyip Erdo an is tot dusver een verklaard tegenstander van renteverhogingen. "Nu de inflatie rond de 18 procent is, holt het inkomens uit. Erdogan zal wellicht zijn strategie bijstellen en toch proberen inflatie te drukken, of een middenweg vinden waar hij zowel kredietgroei op gang probeert te houden en inflatie te beteugelen."

Klik hier voor: recessie Turkije in aantocht

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 06, 2018 13:26 ET (17:26 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.