*

Market Talk

Beursblik: stijging industriele productie Frankrijk duidt op betere tweede jaarhelft

vrijdag 7 september 2018 12:59

Groeicijfer weerspiegelt volgens ING betere outlook bedrijfsinvesteringen.

(ABM FN-Dow Jones) De stijging van de industriële productie van Frankrijk in juli duidt op een betere tweede helft van dit jaar. Dit bleek vrijdag uit een analyse van het cijfer van ING.

Econoom Julien Manceaux zag in het rapport ook een beter vooruitzicht voor bedrijfsinvesteringen, waarbij hij wees op de vertrouwensindicatoren die nog altijd op een gezonde tweede jaarhelft duiden. Het ondernemersvertrouwen noteert met 100,9 nipt onder het gemiddelde over twaalf maanden van 103,9 van juni.

In het eerste kwartaal daalde de productie van Frankrijk met 1,3 procent en in het tweede kwartaal met 0,3 procent, waar het cijfer voor juli van vandaag positief bij afsteekt. ING sluit een bescheiden herstel van de industriële productie in het derde kwartaal dan ook niet uit.

De econoom wees ook op de stijging van kapitaalgoederen op maandbasis van 2,3 procent in juli. Tegelijkertijd traden ook twee negatieve tendensen uit de cijfers naar voren: een daling van de duurzame consumentengoederen met een daling van 7,5 procent ten opzichte van het piekniveau van het vierde kwartaal, en een afname in halffabricaten.

ING denkt desondanks dat de druk in de maakindustrie kan stabiliseren, ofschoon het een groei van de Franse economie voor dit jaar van meer dan 2 procent niet haalbaar acht.

Vanochtend liet econoom Carsten Brzeski van ING zijn licht al schijnen over de daling van de Duitse industriële productie, die ook nog eens onverwacht was. Brzeski zag daarin geen begin van een serieuze neergang, waarbij hij wees op eerder tegenvallers in de industriële productie van Duitsland, die gevolgd werden door een sterk herstel.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 07, 2018 06:59 ET (10:59 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.