*

Market Talk

Beursblik: weinig ruimte om tempo Noorse renteverhogingen op te voeren

donderdag 20 september 2018 11:57

ING mikt op twee renteverhogingen in 2019.

(ABM FN-Dow Jones) De Noorse centrale bank heeft donderdag conform verwachting de rente verhoogd, maar er zal vooralsnog weinig ruimte zijn om het tempo voor nieuwe renteverhogingen op te voeren. Dit stellen economen van ING.

De centrale bank van Noorwegen verhoogde voor het eerst in zeven jaar het belangrijkste rentetarief van 0,50 procent naar 0,75 procent.

Voor ING kwam deze stap niet als een verrassing. Opvallender was volgens de economen dat de Noorse centrale bank weinig ruimte ziet om meer dan twee keer per jaar de rente te verhogen. Dit komt volgens ING vooral door de hoge schulden van Noorse huishoudens. "Aangezien dit op korte termijn niet zal veranderen, lijkt de lat voor een snellere verkrapping van het rentebeleid redelijk hoog te liggen", aldus ING.

Als de onzekerheid rond het effect van de hogere rentes wat wegebt zou er volgens ING ruimte zijn voor de Noorse centrale bank om een ietwat agressievere houding aan te nemen ten opzichte van het rentebeleid. Ook de zorgen rondom het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten zullen hier een rol in spelen, aldus ING.

Als de Noorse kroon bovendien niet verder aansterkt, dan kan de weg naar een krapper beleid eveneens vrijkomen, zo voorzien de economen. "Voor nu lijkt het voor de hand liggend dat de Noorse centrale bank in 2019 vanaf maart twee renteverhogingen gaat doorvoeren". .

De Noorse kroon daalde vanochtend ten opzichte van de euro met 0,6 procent tot 0,1041.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 20, 2018 05:57 ET (09:57 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.