*

Market Talk

Beursblik: stagnerende export remt groei eurozone

vrijdag 21 september 2018 11:12

ING voorziet onstuimige maanden.

(ABM FN-Dow Jones) De stagnerende export heeft ervoor gezorgd dat de bedrijvigheid in de eurozone in september is afgenomen. Dat stelt vrijdag econoom Bert Colijn van ING.

Vrijdagmorgen werd bekend dat de samengestelde index van de eurozone van 54,5 in augustus naar 54,2 in september is gezakt. Dat had vooral te maken de inkoopmanagersindex voor die industrie die afnam van 54,6 in augustus naar 53,3 deze maand. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg wel.

Volgens Colijn laten met name de exportorders in de euro een stagnatie zien. Vooral de grote exporterende landen, zoals Duitsland, worden hierdoor getroffen. Hij verwacht ook dat de komende maanden onstuimig zullen zijn, omdat een Brexit-deal na de eurotop in Salzburg ver weg lijkt en het handelsdispuut tussen de VS en China blijft voortduren.

"De afgelopen maanden is de samengestelde index tussen 54 en 55 blijven steken, wat betekent dat de economie zich heeft aangepast aan een lagere kruissnelheid. De dienstensector is de aanjager van de groei, met daarnaast een sterke arbeidsmarkt. We verwachten op kwartaalbasis een groei van 0,4 procent, maar de neerwaartse risico's voor onze outlook nemen toe, vooral in de industrie", schrijft Colijn.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 21, 2018 05:12 ET (09:12 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.