*

Market Talk

Beursblik: Draghi verrassend optimistisch in europarlement

maandag 24 september 2018 16:40

Woordkeuze 'vigorous' heeft connotatie van renteverhogingen.

(ABM FN-Dow Jones) Voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank heeft maandag de markt verrast door voor het Europees parlement te spreken over een 'relatief krachtig herstel' van de onderliggende inflatie, wat door de markt wordt opgevat als een signaal voor renteverhogingen.

"Een verrassende uitspraak", zei analist Arne Petimezas van AFS Brokers tegen ABM Financial News. Geen ECB-voorzitter heeft de term 'vigorous' gebruikt om economische groei of inflatie aan te duiden sinds het begin van de kredietcrisis in 2007, stelde hij. Weliswaar zwakte Draghi de term af door er 'relatief' bij te zetten, maar de centrale bankier weet dat marktvolgers het woord 'vigorous' zullen onthouden, meent Petimezas.

Het merkwaardige is volgens Petimezas dat Draghi de term nog niet gebruikte in zijn toelichting op het rentebesluit twee weken geleden, hoewel de uitspraken zijn gebaseerd op precies dezelfde data. Dit terwijl de centrale bankier gewend is zijn woorden op een goudschaaltje te wegen en doorgaans juist meer 'dovish' is als hij voor het Europees parlement spreekt dan bij een rentebesluit. Nu is dat andersom.

Mogelijk probeert de centrale bankier volgens AFS marktdeelnemers een zetje in de goede richting te geven. Het is de analist opgevallen dat het soms lang duurt voordat economische cijfers goed worden ingeprijsd, zoals het laatste Amerikaanse banenrapport, waarvan de impact pas na enkele weken zichtbaar werd in Amerikaanse swaprentes.

De beschikbare inflatiecijfers zijn volgens Petimezas overigens geen reden om een krachtig aantrekkende kerninflatie te verwachten. "We kijken toch naar dezelfde cijfers? Ik zie het niet."

De euro steeg na de publicatie van Draghi's toespraak tot 1,1815 dollar en noteerde even later 0,4 procent hoger op 1,1793 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 24, 2018 10:40 ET (14:40 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.