*

Market Talk

Beursblik: karige winstgroei bij beursgenoteerde banken in de Benelux

dinsdag 25 september 2018 08:01

ING blijft favoriet van Jefferies.

(ABM FN-Dow Jones) Jefferies heeft de adviezen voor ABN AMRO, ING en KBC gehandhaafd en de koersdoelen voor eerstgenoemde en laatstgenoemde licht verhoogd, in een sectorrapport waarin de analisten zich afvragen waar de winst vandaan moet komen.

Kijkend naar de trend in het consumentenbankieren, concludeerde Jefferies dat de rentebaten in België onder druk blijven staan, zoals ook wel valt op te maken uit het uitstel van de beursgang van Belfius. Sterke groei bij leningen voor het MKB maakt dat een beetje goed.

In Nederland krimpt het leningenvolume door de afname van hypotheken. Ook dat is een trend die doorzet, verwacht Jefferies. Daarbij lijken lage voorzieningen voor oninbare leningen van de afgelopen tijd iets op te lopen, wat ten koste gaat van de marge.

Waar het analistenhuis voor Europese banken gemiddeld een groei van de winst per aandeel voorziet van 8,4 procent, is die groei er bij de Benelux-banken alleen voor ING, met een verwachte jaarlijkse winstgroei van 5,7 procent in de komende drie jaar.

Jefferies handhaaft daarom voor ING het koopadvies met een koersdoel van 19,20 euro. ING blijft volgens de analisten de leidende digitale bank en zal begin volgend jaar kostenbesparingen laten zien op dat front. Het aandeel heeft het na de underperformance sinds het begin van het jaar een risico achter zich gelaten met de boete voor het onvoldoende monitoren van klanten op witwasactiviteiten en zou het beter moeten blijven doen dan de andere twee aandelen, verwachten de analisten.

KBC trekt beleggers aan die een defensief aandeel zoeken met opwaarts potentieel van de aanwezigheid in Oost-Europa, in combinatie met een ruimhartig dividendrendement van 6 procent. Hoewel het aandeel het dit jaar beter deed dan de rivalen, is de verwachte winstgroei beperkt en omdat er geen echter overnamekansen zijn in de kernmarkten, blijft het advies Houden. Het koersdoel werd wel verhoogd van 71,20 naar 73,10 euro.

ABN AMRO tenslotte trekt veel aandacht van beleggers die hopen op een fors hoger slotdividend dit jaar. Dit kan echter tegenvallen, vreest Jefferies, omdat het politieke klimaat in Nederland momenteel niet erg vriendelijk is voor grote cadeaus aan aandeelhouders, gezien de reddingen van de banken met belastinggeld in het verleden. Jefferies meent dat de kapitaalteruggave waarschijnlijk op zich laat wachten tot er volledige duidelijkheid is over de nieuwe kapitaalregels. Het advies blijft daarom Houden, in afwachting van de strategische update eind dit jaar. Het koersdoel werd verhoogd van 24,90 naar 26,50 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 25, 2018 02:01 ET (06:01 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.