*

Market Talk

Beursblik: Aegon ingedekt voor tegenvallende kapitaaleisen

dinsdag 25 september 2018 10:11

Fusie entiteiten laat kapitaal vrijvallen.

(ABM FN-Dow Jones) De interne juridische fusie waarmee Aegon kapitaal laat vrijvallen in de Verenigde Staten, is goed nieuws voor de verzekeraar, omdat dit een extra buffer geeft voor mogelijke tegenvallers onder nieuwe regelgeving. Dat stelden analisten van ABN AMRO dinsdag.

Nieuwe regels van de Amerikaanse NAIC bieden meer diversificatievoordeel voor variabele lijfrentes in de Verenigde Staten. Een fusie van de juridische entiteit die als tussenpersoon variabele lijfrentes van Aegon verkoopt, met het onderdeel van Transamerica dat de lijfrentepolissen uitgeeft (TLIC) levert een vrijval van kapitaal op van 675 miljoen dollar, terwijl de hoeveel vereist kapitaal met 70 miljoen dollar afneemt.

De impact daarvan op de Amerikaanse solvabiliteitsratio van 50 basispunten komt overeen met 1 miljard dollar aan kapitaal, legt ABN AMRO uit.

De nieuwe NAIC-regels gelden vanaf 2020 maar Aegon wil er al in 2019 gebruik van maken. De aanpassing maakt de regels meer marktconform en biedt een goede compensatie voor de belastinghervorming die 60 basispunten solvabiliteit kost in de tweede helft van 2018, stelde ABN AMRO.

De RBC-kapitaalratio van 490 procent zou hierdoor pro forma nagenoeg op peil blijven, op 480 procent. Dat biedt een buffer voor een mogelijke ongunstige aanpassing van regels voor polissen voor langdurige zorg, die 30 basispunten van de ratio af kan schaven, en hogere kapitaaleisen voor obligaties met lagere kredietratings, wat nog eens 20 tot 25 basispunten kan kosten.

ABN AMRO heeft een Houden advies op Aegon. Het aandeel noteerde dinsdag 2,8 procent hoger op 5,71 euro in een overwegend groene AEX.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 25, 2018 04:11 ET (08:11 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.