*

Market Talk

Beursblik: spannende stemming Unilever in Verenigd Koninkrijk

dinsdag 25 september 2018 14:35

Analisten verdeeld.

(ABM FN-Dow Jones) De stemming onder Britse aandeelhouders over de voorgenomen verhuizing van Unilever van Londen naar Rotterdam wordt heel spannend, omdat veel aandeelhouders hun voorkeur niet hebben prijsgegeven. Dat zei analist Robert Jan Vos van ABN AMRO tegen ABM Financial News. Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen is er echter van overtuigd dat Unilever de Britse aandeelhouders achter zijn plannen krijgt.

Op 26 oktober houdt Unilever een vergadering voor Britse aandeelhouders om te stemmen over de plannen om de huidige duale structuur op te geven en naar Nederland te verhuizen. Daarbij moet minstens 75 procent vóór stemmen. Een dag eerder is er een vergadering voor Nederlandse aandeelhouders, waar minstens 50 procent moet instemmen.

Er heeft zich al een aantal aandeelhouders in het Verenigd Koninkrijk tegen de verhuizing gekeerd, zoals Aviva dat 1,43 procent van de aandelen bezit. "We steunen niet en zullen tegen stemmen", zei David Cumming, hoofd Aandelen bij Aviva Investors, onlangs in de Financial Times. "Het voegt geen enkele waarde toe voor ons, en we verliezen een behoorlijk grote onderneming in de index en we zien geen enkele onderbouwing voor deze keuze". Cummings riep andere aandeelhouders op ook tegen te stemmen.

Ook Lindsell Train, dat 1 procent van de aandelen heeft, is tegen de plannen gekant. Het mogelijk niet doorgaan van de afschaffing van de dividendbelasting in Nederland pakt volgens de Britse fondsbeheerder na de verhuizing negatief uit voor de Britse aandeelhouders.

In totaal hebben vier Britse investeerders zich tot nu toe uitgesproken tegen het hoofdkantoor in Rotterdam. Naast Aviva en Lindsell Train zijn dat ook M&G en Columbia Threadneedle. Zij hebben samen zo'n 6 procent van de aandelen in handen.

"Dit zijn grote blokken, maar bij elkaar is dit procentueel aan de lage kant", zegt analist Vos. "Ik vind het lastig om te bepalen wat de andere aandeelhouders gaan doen, want ik kan natuurlijk niet in hun hoofd kijken.. Het wordt voor Unilever heel spannend, want de lat van 75 procent ligt in Groot-Brittannië wel heel hoog".

Versteeg van InsingerGilissen denkt daarentegen dat de Britse aandeelhouders akkoord gaan met de verhuizing en de duale structuur van Unilever. "Je moet niet vergeten dat dit op verzoek van de aandeelhouders gebeurt. Het is een lang gekoesterde wens, als gevolg van de onverwachte overnamepoging die Kraft Heinz begin 2017 deed. De aandeelhouders die nu in de aanval zijn, bestaan uit kleine clubjes. Dat Unilever uit de index valt, is volgens mij niet heel erg. En verder denk ik dat het afschaffen van de dividendbelasting in Nederland definitief doorgaat. Dat kan dus ook geen reden vormen om de plannen te blokkeren."

Volgens Unilever-voorzitter Marijn Dekkers blijven de hoofdkantoren van twee van de drie bedrijfsdivisies van Unilever, samen goed voor 60 procent van de concernomzet, in Londen. De zevenduizend mensen die in Groot-Brittannië voor Unilever werken, houden gewoon hun baan. Dat schreef Dekkers dinsdag in een ingezonden brief in de Britse krant Daily Telegraph.

Op deze wijze probeert de voorzitter van de raad van commissarissen van Unilever de Britten gerust te stellen over de plannen om de bedrijfsstructuur van Unilever te versimpelen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 25, 2018 08:35 ET (12:35 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.