*

Market Talk

Beursblik: Amerikaanse rente stijgt in aanloop naar renteverhoging Fed

dinsdag 25 september 2018 15:34

Steiler rentepad voorzien door analisten.

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve zal woensdag zijn belangrijkste beleidsrente opnieuw verhogen en de rente op tienjarige staatsleningen is aan het oplopen, nu steeds meer marktdeelnemers verwachten dat de Amerikaanse centrale bank er een klein schepje bovenop doet en geen pauze inlast in december.

Algemeen wordt verwacht dat de Fed zijn zogeheten Federal Funds rate woensdag met een kwart procentpunt verhoogt tot een bandbreedte van 2,0 tot 2,25 procent.

De aandacht zal zich daarom vooral vestigen op de 'dot plot', die een indicatie geeft voor het pad van renteverhogingen voor de komende jaren, op basis van het aantal renteverhogingen dat verschillende beleidsmakers bij de Fed voorzien.

Het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsleningen is de afgelopen dagen inmiddels opgelopen tot 3,11 procent, wat het hoogste niveau is sinds 2011, op de verwachting dat er meer renteverhogingen aan zullen komen.

Volgens economen geraadpleegd door Bloomberg rekent de markt er inmiddels op dat de Fed tot en met juni volgend jaar blijft doorgaan met de rente verhogen in het huidige tempo van een kwart punt per kwartaal. In juni gingen economen er nog van uit dat de Fed dit jaar een renteverhoging in december zou overslaan. De nieuwste poll voorziet dat de bovenkant van de Federal Funds rate in juni 2019 op 3,00 procent zal uitkomen, waarna een pauze zal worden ingelast in september volgend jaar.

Analisten van Bank of America Merrill Lynch verwachten verder dat voorzitter Jerome Powell zal laten blijken dat de centrale bank het monetaire beleid na de renteverhoging van woensdag niet langer als 'accommoderend' beschouwt, door deze term weg te laten of aan te passen.

Een optimistischer toon hoeft geen sterke marktreactie op de leveren, merkten de analisten op. De vorige keren dat een renteverhoging van de Fed vooraf was ingeprijsd, ging de dollarkoers zelfs omlaag na het rentebesluit.

Hans-Jörg Naumer van AllianzGi voorspelt juist dat het taalgebruik van de Fed heel voorzichtig zal zijn, omdat de centrale bank niet zou willen dat de markt het einde van de renteverhogingen al gaat inprijzen.

De Federal Reserve publiceert het rentebesluit woensdagavond om 20.00 uur.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 25, 2018 09:34 ET (13:34 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.