*

Market Talk

Beursblik: Duitse industrie geen reden tot zorg

maandag 8 oktober 2018 09:01

Onder de krimp ziet ING lichtpuntjes.

(ABM FN-Dow Jones) De krimp van de Duitse industriële productie stelt teleur, maar onder de oppervlakte zijn er lichtpuntjes, waardoor er nog geen reden lijkt tot zorgen over Duitsland. Dat stelde econoom Carsten Brzeski van ING maandag in een rapport.

De Duitse industrie bleef in augustus vertragen, voor de derde maand op rij, met een productiekrimp van 0,3 procent in augustus. In juli was er ook al een daling van 1,3 procent. Bemoedigend is dat de productie van consumptiegoederen en halffabrikaten in augustus wel steeg, merkte Brzeski op.

De omzet van kapitaalgoederen daalde verder en de activiteit in de bouw daalde met 1,8 procent ten opzichte van augustus, door de zomervakantieperiode.

De Duitse industrie zit in een periode van deflatie, met een dalende productie in de eerste acht maanden van het jaar, lagere orders en oplopende voorraden. Desondanks blijven de orderboeken goed gevuld. Problemen in de auto-industrie in de zomermaanden lijken een tijdelijk gevolg van de scherpere milieueisen, merkte de Duitse minister van economische zaken op.

Brzeski verwees naar het adagium dat een periode van economisch herstel niet van ouderdom sterft.

De econoom erkent dat Duitsland te weinig structureel hervormt, maar tegelijk vormen positieve elementen zoals een sterke arbeidsmarkt, lage rente en zwakke euro samen het best denkbare stimuleringspakket voor de Duitse economie. Met de groeiende kredietverlening aan grote bedrijven en een hoge benuttingsgraad van de capaciteit ziet Brzeski daarom voorlopig zeer weinig reden voor zorg over de Duitse economie.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 08, 2018 03:01 ET (07:01 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.