*

Market Talk

Beursblik: robots maken inhaalslag in foodsector

woensdag 17 oktober 2018 15:43

Slim genoeg om komkommers te sorteren.

(ABM FN-Dow Jones) De robotisering in de voedingsmiddelenindustrie loopt achter, vergeleken met bijvoorbeeld de auto-industrie, maar lijkt een inhaalslag te maken nu robots steeds handiger en slimmer worden. Dat schreef ABN AMRO woensdag in een rapport.

Robots konden tot voor kort nog niet zo goed vers voedsel verwerken, omdat ze niet flexibel genoeg waren. Ook moeten de machines aan strengere eisen voor de hygiëne voldoen dan in andere sectoren. Bovendien kent de voedingsmiddelensector lage marges, wat investeringen belemmert.

Overal in Europa is het aantal robots per werknemer in de voedingsindustrie nog lager dan in de rest van de totale industrie. In Nederland is dat verschil relatief klein, in Duitsland, waar de overige industrie veel sterker gerobotiseerd is dan in de rest van de EU, is het verschil juist groot.

Nu kunstmatige intelligentie en de verwerking van big data in een stroomversnelling raken, is er een ommekeer zichtbaar, stelden de economen van ABN AMRO. Zo werden in 2016 al twee keer zo veel robots verkocht in de food sector als in 2015. Ter vergelijking: in de Nederlandse transportmiddelenindustrie steeg het aantal industriële robots dat jaar met slechts 10 procent.

De robots zijn inmiddels slim genoeg om komkommers te sorteren, maar ook om ziektes in gewassen te voorspellen, merkten de ABN AMRO-economen op. Ze vergroten ook de traceerbaarheid van producten en kunnen tevens worden ingezet om de ketens in de industrie te verkorten. Zo is er een machine waarmee de boer zuivel direct op het erf kan verwerken. Een ander voorbeeld is een pluimveehouderij die met voldoende schaalgrootte zijn eieren zelf kan gaan verpakken.

Robotisering kan ook voedselverspilling terugdringen, door producten in een vroeg stadium individueel op kwaliteit te controleren. Omdat Nederland een relatief grote foodsector is, wordt er ook relatief veel voedsel verspild, merkt het rapport op.

Ten slotte bieden de robots een oplossing voor de krappe arbeidsmarkt. Door de lage werkloosheid in Nederland kan er moeilijk personeel worden gevonden, "zo zeer zelfs dat het de groei in de weg zit", schrijft de bank. De opmars van bewerkelijke kant-en-klaarmaaltijden, die gesneden moeten worden, draagt nog bij aan die krapte. Robots kunnen dat sneller en beter dan mensenhanden, volgens de bank.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 17, 2018 09:43 ET (13:43 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.