*

Market Talk

Beursblik: Vrees voor chipsector na uitspraken Texas Instruments

woensdag 24 oktober 2018 16:39

Bestuurders zien vraag afzwakken.

(ABM FN-Dow Jones) De halfgeleiderindustrie op Wall Street maar ook op het Damrak staat al enige tijd onder druk, na signalen dat de markt aan het vertragen is.

Twijfelaars leken dinsdagavond bevestiging te krijgen, toen Texas Instruments liet weten dat het bedrijf voor het eerst sinds 2015 de vraag zien afnemen. Chief executive Rick Templeton begon zijn presentatie van de resultaten dinsdag nabeurs met de verklaring dat "de vraag naar onze producten in de meeste markten is vertraagd".

De bestuurders van Texas Instruments geloofden niet dat het alleen een probleem was van het derde kwartaal, aangezien ook de verwachting voor de rest van het jaar lager uitviel dan verwacht.

Chief financial officer Rafael Lizardi zei dat het bedrijf minder wafers voor microprocessoren zal gaan maken en merkte op dat hij niet geloofde dat er sprake was van een macro-economische factor, maar van een specifieke ontwikkeling in de halfgeleidersector. De CFO benadrukte met name dat de importheffingen op Chinese goederen geen rol speelden in de vertraging.

Het aandeel Texas Instruments ging dinsdag nabeurs met 6 procent onderuit en beperkte dat verlies woensdag in de reguliere handel tot 4,5 procent.

Sectorgenoot Advanced Micro Devices, die zijn resultaten woensdag presenteert, verloor ook fors terrein. Het aandeel verloor woensdag ruim 4 procent.De chipreus Intel, die donderdag met cijfers komt, beperkte het verlies tot 1,3 procent. Het bedrijf ontkende geruchten dat het stopt met 10 nanometer-technologie. Andere sectorgenoten zoals Nvidia en Micron Technology leverden 3 procent in. Het Nederlandse NXP Semiconductor noteerde 4,5 procent lager.

Ook op het Damrak stonden halfgeleidergerelateerde fondsen onder druk. Chipmachinefabrikant ASML zakte 1,6 procent, BESI verloor 4,4 procent en ASMI leverde 5,5 procent in.

In Brussel verloor Melexis woensdag 9 procent nadat het bedrijf zijn vooruitzichten verlaagde na signalen dat klanten hun voorraden aan het aanpassen zijn.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 24, 2018 10:39 ET (14:39 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.