*

Market Talk

Beursblik: hogere kredietkosten voor ING voorzien

woensdag 31 oktober 2018 14:26

Winst halveert door schikking met OM.

(ABM FN-Dow Jones) ING Groep heeft een kwartaal met grofweg stabiele inkomsten, hogere kredietkosten en lagere belastingen achter zich, terwijl de nettowinst halveerde door een boete voor falende witwascontrole. Dat beeld rijst op uit een consensusverwachting van analisten, ingezien door ABM Financial News.

De analisten rekenen gemiddeld op een nettowinst van 620 miljoen euro, ruim de helft minder dan de 1,38 miljard euro van een jaar eerder, door de schikking met het Nederlandse openbaar ministerie ter waarde van 775 miljoen euro.

Zonder die boete voor het Nederlandse bankbedrijf zou het resultaat juist iets hoger zijn uitgevallen, op 1,395 miljard euro, omdat er zo'n 80 miljoen euro minder belastingen hoefden te worden betaald dan in het voorgaande jaar. Exclusief de boete en belastingen daalde het resultaat van 1,99 miljard naar 1,91 miljard euro.

Die daling komt door een verwachte toename van de voorzieningen voor oninbare leningen met 84 miljoen tot 208 miljoen euro, met name bij de zakenbank. Dit zou nog altijd een laag niveau zijn, maar wel beduidend hoger dan in de vier voorgaande kwartalen.

De gevolgen van de Turkse crisis en koersval van de lira blijven vooralsnog beperkt, voorspelt analist Cor Kluis van ABN AMRO.

De inkomsten bleven afgelopen kwartaal min of meer stabiel op 4,48 miljard euro, denken de analisten. Tegenover licht lagere rentebaten stonden hogere hogere fee-inkomsten. Hogere verwachte beleggings- en overige inkomsten, waaronder een dividend van Bank of Beijing, zouden per saldo een plus van ongeveer 70 miljoen euro opleveren.

Van de lopende kostenbesparingsprogramma's in Nederland en België worden nog geen vruchten verwacht: de operationele kosten worden met 2,33 miljard euro iets hoger ingeschat dan een jaar eerder en ongeveer gelijk aan het voorgaande kwartaal.

Na veel kritiek op de witwascontrolekwestie in Nederland stapte financieel directeur Koos Timmermans op, waardoor de bank na korte tijd opnieuw op zoek moet naar een nieuwe rechterhand voor topman Ralph Hamers.

Analist Marcell Houben van Credit Suisse noemde in aanloop naar de kwartaalcijfers de aandelen van banken in de Benelux aantrekkelijk, nu politieke risico's rond Italië en een koersval van de Turkse lira zijn ingeprijsd. Verder verwacht hij een kwartaal waarin klanten risico's afbouwden, mede met het oog op de dreigende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, met zwakke kredietgroei in Nederland.

Volgens Houben onderschat de markt de margedruk bij ING, terwijl de positieve invloed van hogere fee-inkomsten en stijgende rentes wordt overschat. Mogelijk de grootste zorg is dat ING na de boete meer dan zeven jaar nodig zou hebben om zijn kapitaal op het gewenste peil te brengen, tenzij de groei-ambities en het dividendbeleid worden bijgesteld.

ING opent donderdag voorbeurs de boeken.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 31, 2018 09:26 ET (13:26 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.