*

Market Talk

Beursblik: ABN AMRO tempert verwachtingen over dividend

woensdag 7 november 2018 15:17

Bank verwijst beleggers naar beleggersdag.

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel ABN AMRO zag de openingswinsten verdampen na de conference call met analisten, waarin de bank de verwachtingen voor extra dividend temperde.

Het aandeel opende 3 procent hoger op 23,10 euro na de sterker dan verwachte winst in het derde kwartaal, maar dook aan het einde van de ochtend onder de slotkoers van dinsdag naar een verlies van 3 procent op 21,76 euro.

Volgens portefeuillemanager Albert Jellema van ProBeleggen zijn veel beleggers teleurgesteld dat de bank er vermoedelijk voor kiest om extra dividend uit te keren en geen eigen aandelen in te kopen.

Analist Maxence Le Gouvello Du Timat van Jefferies stelde dat CFO Clifford Abrahams en CEO Kees van Dijkhuizen tegenover de analisten de verwachtingen over kapitaalteruggave temperden.

Voor details werd veelvuldig verwezen naar de aankomende beleggersdag op 16 november, maar de onderliggende boodschap is dat ABN AMRO voor zijn kapitaalbeleid kijkt naar de Basel 4-buffer en de leverage ratio.

Vanuit dat opzicht hebben beleggers er niet zo veel aan dat de Basel 3-buffer steeg tot een zeer sterke 18,6 procent, wat ABN AMRO in het persbericht aanvoerde als reden om extra geld in de dividendpot te stoppen.

De Basel 4-buffer bleef namelijk steken op ongeveer 13,0 procent. ABN AMRO lichtte dat gedeeltelijk toe in zijn kwartaalrapport. Door de sterke stijging van de huizenprijzen in Nederland staan er minder hypotheken onder water en heeft de bank beter onderpand. Hierdoor gaan de risicowegingen onder Basel 3 omlaag. Door de 'kapitaalvloer' die wordt ingevoerd in Basel 4 helpt dit de buffer in het toekomstige kapitaalraamwerk niet.

ABN AMRO heeft nog een paar jaar de tijd om zijn Basel 4-buffer te verhogen naar 13,5 procent. De leverage ratio van 4,1 procent ligt iets boven het minimum van 4,0 procent dat de bank nastreeft.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 07, 2018 09:17 ET (14:17 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.