*

Market Talk

Beursblik: Fitch verhoogt outlook Shell

woensdag 28 november 2018 14:42

Outlook van negatief naar stabiel.

(ABM FN-Dow Jones) Fitch Rating heeft woensdag de outlook voor Royal Dutch Shell verhoogd van negatief naar stabiel en handhaafde de kredietwaaardigheid van de Brits-Nederlandse energiereurs op AA-.

De opwaartse bijstelling van de outlook is te danken aan de schuldafbouw van de energiereus in de eerste negen maanden van 2018. De Amerikaanse kredietwaardigheidsbeoordelaar verwacht dat Shell ook in de komende jaren zal zorgen dat de schuldratio in lijn blijft met een AA- rating.

De verhouding tussen de operationele kasstroom en de aangepaste netto schuld daalde van 2,2 eind september 2017 naar 1,9 ultimo september dit jaar. Shell loste schulden af, wat mogelijk was volgens Fitch door de sterke operationele kasstroom, gunstige olie- en gasprijzen en het bijna afgeronde desinvesteringsprogramma ter waarde van 30 miljard dollar.

"In 2018 annuleerde Shell de mogelijkheid voor een dividend in aandelen en herstartte de inkoop van eigen aandelen, waarbij de sterke vrije kasstroom het inkoopprogramma en het dividend in de eerste negen maanden van 2018 grofweg afdekte", aldus Fitch.

"Naar onze mening is Shell voorzichtig met het oog op de inkoop van eigen aandelen en is de uitvoering van het terugkoopprogramma ter waarde van 25 miljard dollar afhankelijk van de progressie die het concern boekt bij de vermindering van de schuld en de stand van de olieprijs, wat Shell enige flexibiliteit geeft", voegde de kredietwaardigheidsbeoordelaar toe.

Het aandeel Shell noteerde woensdag op een groen Damrak 0,1 procent lager op 26,53 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 28, 2018 08:42 ET (13:42 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.