*

Market Talk

Beursblik: tegemoetkoming Franse president stuwt begrotingstekort

dinsdag 11 december 2018 13:50

Knieval Emmanuel Macron nog niet omarmd.

(ABM FN-Dow Jones) De toezeggingen van de Franse president Emmanuel Macron op het gebied van lonen en belastingen hebben een opwaarts effect voor het begrotingstekort voor volgend jaar, waarbij het de vraag is om deze onder de drie procent blijft en of de knieval door de Fransen wel als voldoende wordt beschouwd. Deze vragen traden dinsdag naar voren in een analyse van Rabobank.

De bank verwees daarin naar berekeningen van de Franse regering en de Europese Commissie die uitkwamen op een tekort van 2,8 procent. Dit ligt onder de grens voor toelaatbaarheid van drie procent.

Tegelijkertijd wist de Franse krant Les Echos een percentage van 3,6 procent als mogelijk tekort over het volgend jaar te melden, uitgaande van verder gelijkblijvende omstandigheden.

De protesten hebben tot op heden volgens een berekening van Banque de France een daling van de groei van het bruto binnenlands product van 0,4 procent naar 0,2 procent in het vierde kwartaal van dit jaar.

Daarnaast gaf Rabobank aan dat de eerste indicaties er op duiden dat de aankondigingen van Macron niet voldoende zijn om de sociale onrust te bezweren. Daarnaast gold voor Rabobank dat mocht de Europese Commissie niet coulant blijken, dit geen positief effect heeft voor het Franse electoraat in aanloop naar de Europese verkiezingen in mei 2019.

De euro noteerde dinsdag aan het begin van de middag 0,4 procent hoger op 1,1398 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 11, 2018 07:50 ET (12:50 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.