*

Market Talk

Beursblik: geen automatisch groen licht voor overname BinckBank

maandag 17 december 2018 11:21

Aantrekkelijk bod Saxobank volgens ABN AMRO krap gefinancierd.

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO adviseert om aandelen BinckBank te verkopen rond de prijs die Saxobank biedt, opmerkend dat goedkeuring door toezichthouders moet worden afgewacht, ook omdat de Deense bank weinig kapitaal heeft klaarstaan voor de deal.

Consolidatie onder onlinebrokers is positief en genereert synergie, stelde analist Cor Kluis van ABN AMRO, en BinckBank is ruim bij kas en dus interessant voor een koper. De onlinebroker had een kernkapitaalratio van 32 procent na het derde kwartaal.

Omdat Saxobank relatief klein is, heeft de Deense bank nieuw kapitaal nodig om de overnamesom van 424 miljoen euro te betalen. Volgens het persbericht hebben de belangrijkste aandeelhouders niet meer dan 100 miljoen euro toegezegd, wat zou betekenen dat de kapitaalbuffer van Saxobank door de overname zou kelderen van 22 tot 12 procent.

Dat is een vrij lage buffer volgens ABN AMRO en om die op 20 procent te houden zou er 293 miljoen euro aan vers kapitaal nodig zijn.

Saxobank is sinds vorig najaar voor 52 procent in handen van het Chinese Geely en voor 20 procent van de Noordse verzekeraar Sampo en voor 26 procent van oprichter en CEO Kim Fournais.

Analist Cor Kluis van ABN AMRO noemt het van belang dat de Europese Centrale Bank akkoord gaat met de overname, terwijl ook DNB en de AFM hun goedkeuring moeten geven, waarbij het grote aantal particuliere klanten van meer dan 600.000 belangrijk is voor de toezichthouders.

ABN AMRO sluit belangstelling van andere partijen niet uit.

De bank heeft een Houden advies en koersdoel van 5,00 euro. BinckBank noteerde maandag 30,3 procent hoger op 6,15 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 17, 2018 05:21 ET (10:21 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.