*

Market Talk

Beursblik: Fed sluit jaar hoogstwaarschijnlijk af met renteverhoging

dinsdag 18 december 2018 13:26

Focus ligt op dot plot en opmerkingen Powell.

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve besluit zijn laatste beleidsvergadering van 2018 woensdag vermoedelijk met een vierde renteverhoging dit jaar. Dit is de verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde economen.

De federal funds rate gaat waarschijnlijk met 0,25 procentpunt omhoog vanaf het huidige niveau. In maart, juni en september 2018 verhoogde de Amerikaanse centrale bank de belangrijkste rente ook al, waardoor deze momenteel op 2,00 tot 2,25 procent staat.

De Amerikaanse president Donald Trump is overigens mordicus tegen een renteverhoging. Dinsdag waarschuwde hij nog dat een verhoging "opnieuw een fout" van de Fed zou zijn. "Voel de markt aan en vertrouw niet op betekenisloze cijfers", zo hield hij de centrale bank voor.

Wat zeggen de economische data?

De renteverhoging zelf zal de markt weinig verrassen en daarom gaat de aandacht uit naar opmerkingen over de Amerikaanse economie. De Fed komt woensdag met nieuwe economische voorspellingen en de markt zal aandachtig luisteren naar opmerkingen hierover van voorzitter Jerome Powell.

"Het beleid van de Fed staat niet meer op de automatische piloot, dat wil zeggen elk kwartaal een kwartje omhoog, maar wordt meer en meer data-afhankelijk. De Fed heeft zichzelf daarmee optionaliteit verschaft. Dit kan volgend jaar uitermate goed van pas komen. Er vindt namelijk al inversie plaats op de Amerikaanse rentecurve", zei marktanalist Philip Marey van Rabobank in een voorbeschouwing, daarmee doelend op het feit dat de korte en lange rente in de VS steeds dichter naar elkaar toe kruipen.

"De inflatiecijfers [van vorige week] week geven de Fed ruimte om de gezamenlijke individuele vooruitzichten voor de beleidsrente naar beneden bij te stellen", meent valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO. In november kwam de inflatie uit op 2,2 procent op jaarbasis, nadat het consumentenprijspeil in oktober nog met 2,5 procent steeg op jaarbasis. Dit had echter vooral te maken met dalende energieprijzen.

Volgens analist Bart Hordijk van Monex Europe ligt de Amerikaanse economie er evenwel goed bij. "Vooruitblikkende economische surveys als inkoopmanagersindexen blijven sterk en de werkloosheid staat op het laagste niveau in 49 jaar", aldus de marktvorser. Verder stijgen de lonen in Amerika ook door, aldus Hordijk.

Hoeveel renteverhogingen in 2019?

De zogenoemde dot plot moet woensdag meer inzicht bieden in het aantal renteverhogingen in 2019. In september voorspelden de beleidsmakers van de Fed nog dat de federal funds rate volgend jaar drie keer wordt verhoogd.

Vorige maand stelde voorzitter Powell echter dat de belangrijkste rente bijna op een neutraal niveau zit en dus geen positieve of negatieve invloed heeft op de economische groei.

"Sinds een paar weken hebben beleggers hun verwachtingen over de mogelijke renteverhogingen naar beneden bijgesteld. De aanleiding was een uitspraak van Powell en zwakte op de aandelenmarkten", volgens Boele van ABN AMRO, die erop rekent dat de rente volgend jaar slechts één keer wordt verhoogd.

Hordijk van Monex denkt dat er teveel waarde wordt gehecht aan het vooruitzicht van een neutrale rente en de invloed ervan op het rentebeleid van de Fed.

"De neutrale rentestand is slechts een niet-observeerbare schatting, terwijl de Fed al tijden aangeeft dat zij data gedreven is. De [economische] data laten juist alle ruimte voor renteverhogingen aangezien de inflatie rond de doelstelling van 2 procent beweegt en inflatie indicatoren wijzen op verdere opwaartse risico's. Tel daarbij op dat de Fed niet alleen begaan is met de economische groei op de korte termijn, maar ook graag bubbels wil voorkomen", meent de marktvorser.

"De Fed kan daarom wel eens voor een verrassing zorgen op woensdag, zeker omdat markten momenteel minder dan één renteverhoging inprijzen voor 2019", aldus Hordijk.

Economen van UBS verwachten wel dat de Fed volgend jaar een pas op de plaats maakt en dat de centrale bank hier woensdag ook op zal hinten door af te wijken van zijn forward guidance.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank wijst erop dat zelfs wanneer uit de dot plot woensdag blijkt dat de Fed-functionarissen volgend jaar op twee verhogingen rekenen, dat er toch één meer is dan waar de markt momenteel van uit gaat. Marey voorspelt zelf maar één verhoging in 2019 en denkt dat de vlakke rentecurve mogelijk duidt op een recessie in 2020, waardoor er helemaal een eind komt aan de renteverhogingen van de centrale bank.

De Federal Reserve maakt zijn rentebesluit, de nieuwe dot plot en economische ramingen woensdag om acht uur s' avonds bekend. Voorzitter Jerome Powell begint een half uur later aan zijn laatste persconferentie van 2018.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 18, 2018 07:26 ET (12:26 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.