*

Market Talk

Beursblik: Bank of England laat rente vermoedelijk ongewijzigd

donderdag 20 december 2018 07:19

Volgende renteverhoging hangt af van Brexit.

(ABM FN-Dow Jones) De Bank of England zal het monetaire beleid vermoedelijk handhaven en pas weer verder verkrappen wanneer er duidelijkheid is over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dit stelt Rabobank in een voorbeschouwing op het rentebesluit van vandaag.

Daarmee blijft de belangrijkste rente vermoedelijk staan op 0,75 procent en het verruimingsprogramma op 435 miljard Britse pond. In augustus werd de rente de enige keer dit jaar verhoogd.

Destijds benadrukte voorzitter Mark Carney dat het Monetary Policy Committee kan besluiten om de rente verder te verhogen als de Britse economie dit toelaat of juist zal verlagen wanneer een Brexit chaotisch verloopt.

De kans op dat laatste scenario wordt steeds groter, nu de huidige deal die het VK met de EU heeft gesloten niet door het Britse Lagerhuis dreigt te komen. Een stemming daarover werd vorige week uitgesteld door premier Theresa May en zal nu in de derde week van januari 2019 worden gehouden. Als het huidige Brexit-voorstel niet wordt geaccepteerd, zal het VK de EU in maart verlaten zonder deal.

En dat heeft gevolgen voor het rentebeleid van de Bank of England, volgens analist Stefan Koopman van Rabobank, want zo wordt het lastig voor de centrale bank om de rente verder te verhogen.

Toch verwacht de marktvorser ook niet dat de Britse centrale bank de geldkraan dan weer wagenwijd open draait.

De Britse arbeidsmarkt ligt er namelijk sterk bij en de lonen stijgen steevast met meer dan 3 procent. De inflatie kruipt ondertussen ook dichter naar het doel van 2 procent van de Bank of England. Daar staat wel tegenover dat de economie hapert en het investeringsklimaat onzeker is, omdat bedrijven niet weten wat er na 29 maart 2019 gaat gebeuren, aldus Koopman.

"Het MPC moet zien te navigeren door deze verraderlijke wateren. De arbeidsmarkt schreeuwt om een renteverhoging, maar de centrale bank kan weinig tot de onzekerheid [over Brexit] is weggenomen", meent de analist. Koopman rekent er vooralsnog op dat het VK de EU eind maart met een deal zal verlaten.

In dat geval biedt "de bijeenkomst in mei [2019] de beste kans op een renteverhoging naar 1,00 procent", voorspelt de analist.

De Bank of England maakt donderdag om één uur het laatste rentebesluit van 2018 bekend, met daarbij ook de notulen van de vergadering van het MPC.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 20, 2018 01:19 ET (06:19 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.