*

Market Talk

Beursblik: omzetwaarschuwing Apple geen verrassing

donderdag 3 januari 2019 07:48

Chinese consument koopt minder iPhones door handelsoorlog.

(ABM FN-Dow Jones) De omzetwaarschuwing die Apple woensdag nabeurs afgaf, komt niet als een donderslag bij heldere hemel, aangezien beleggers hun verwachtingen al neerwaarts hadden bijgesteld. Dat zei analist Tom Forte van D.A. Davidson in een reactie.

Het aandeel Apple was de afgelopen maanden al ruim 30 procent gedaald, nog voordat de omzetwaarschuwing werd afgegeven die woensdag in de elektronische handel nabeurs nog eens 7,5 procent van de koers af haalde.

De iPhone-verkopen vertragen of stagneren al twee jaar, en Apple kon de omzet alleen verder laten groeien dankzij hogere prijzen voor zijn nieuwste modellen. Het bedrijf verhulde het probleem door het aantal verkochte telefoons niet langer te rapporteren en presenteerde zijn nieuwe modellen in september vorig jaar met verwarrend grote prijsverschillen.

Apple meldde dat met name in China de vraag fors was gedaald. Dit zou een indirect gevolg zijn van de handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump met China voert. Deze handelsoorlog raakt Apple niet direct, omdat de iPhones die in China worden gemaakt, vrijgesteld zijn van importheffingen. Maar indirect zorgt de handelsoorlog voor minder enthousiast bestedingsgedrag in China.

"Ik kan meegaan met het idee dat de handelsoorlog tussen de VS en China één van de factoren is die de vertraging van de Chinese economie veroorzaken", zei Forte. "De langdurige handelsoorlog leidt tot zwakte bij de Chinese fabrieksproducten en heeft een invloed op de Chinese economie. Dit leidt tot minder vraag naar iPhones."

Volgens de analist heeft Apple de lagere vraag niet kunnen compenseren met hogere prijzen.

In december verlaagden diverse analisten al hun winstramingen of koersdoelen voor Apple, door zorgen over een vertraging in de vraag naar iPhones in China en andere markten.

De grootste vraag voor beleggers is nu in hoeverre de tegenvaller het gevolg is van afnemende vraag naar iPhones en de verwarrende strategie voor prijzen en modellen, dus met Apple zelf, en hoeverre het te maken heeft met de mondiale economie, met name in China.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 03, 2019 01:48 ET (06:48 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.