*

Market Talk

Beursblik: Morgan Stanley vreest margedruk Flow Traders

maandag 7 januari 2019 12:45

Mifid-regelgeving impuls voor meer concurrentie in ETF-handel.

(ABM FN-Dow Jones) Een verhaal dat de Financial Times zondag publiceerde over toenemende concurrentie op de Europese markt voor ETFs bevestigt de zorgen bij Morgan Stanley over margedruk voor Flow Traders. Dat stelde de Amerikaanse zakenbank maandag in een rapport.

De Britse zakenkrant meldde dat Société Générale, Citigroup, JP Morgan, Goldman Sachs, HSBC en BNP Paribas allemaal aan het investeren zijn in personeel en faciliteiten om in te spelen op de vraag van institutionele klanten naar ETFs.

Europa is volgens de analisten van Morgan Stanley goed voor ongeveer 65 procent van de omzet van Flow Traders, dat zijn marktaandeel zou hebben zien dalen van 43 procent in 2016 tot ongeveer 34 procent in het derde kwartaal van 2018.

De FT wijst erop dat er door de nieuwe Mifid II-regelgeving veel meer Europese handel in ETFs wordt gerapporteerd dan voorheen en citeert een woordvoerder van iShares, die de gerapporteerde omvang ziet verviervoudigen, van 500 miljard dollar in 2017 tot 2 biljoen in 2018. Bij meer transparantie en liquiditeit en hogere volumes kunnen de marges verder dalen, denkt Morgan Stanley.

Volgens iShares zijn de spreads al structureel aan het dalen, met gemiddeld 24 procent in de afgelopen twee jaar. Morgan Stanley ziet de omzetmarge van Flow Traders de komende jaren met zo'n 43 procent dalen, van circa 4,23 basispunten in 2018 naar 2,43 basispunten in 2021. Daardoor is de omzetverwachting van Morgan Stanley voor Flow Traders voor 2019 en 2020 ongeveer 30 procent lager dan de consensusverwachting.

Flow Traders' co-CEO Dennis Dijkstra stelde in het artikel van de FT dat hij denkt dat de zakenbanken niet het bedrijfsmodel van Flow Traders zullen willen kopiëren, omdat dat grote investeringen vergt, terwijl de marges erg laag zijn.

Morgan Stanley zette het aandeel Flow Traders al in augustus vorig jaar op de verkooplijst, omdat de analisten denken dat de markt te positief is over de marges en de gevolgen van de toenemende concurrentie onderschat. Het koersdoel werd in oktober vorig jaar nog wel verhoogd naar 21,10 euro, vanwege de toegenomen volatiliteit.

Het aandeel Flow Traders stond maandag 3,0 procent hoger op 28,86 euro in een hogere Midkap.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 07, 2019 06:45 ET (11:45 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.